Non-stop SHIATSU masszázs Pécsett • Hetedhéthatár

Emberi tényező

Non-stop SHIATSU masszázs Pécsett

A „24 óra SHIATSU” országjáró jótékonysági program immár ötödik éve kerül megrendezésre, az idei évben Pécsett. A mozgalom célja a hazánkban még talán kevésbé ismert japán eredetű shiatsu masszázs népszerűsítése mellett, hogy egy-egy arra érdemes civil szervezetet támogasson a befolyt adományokkal. Mindezt egy mosonmagyaróvári shiatsu-gyógyász, Haller Erzsébet álmodta meg 2013-ban. Annak ellenére, hogy ő tavaly óta már nem lehet közöttük, a kezdeményezése olyan sikeres volt, hogy barátai, kollégái tovább viszik ezt a hagyományt. Az öt évvel ezelőtti mosonmagyaróvári akció óta minden évben más-más városba szervezik meg az eseményt: 2014-ben Veszprémben magyar rekordot állítottak fel, 2015-ben Zsámbékra, 2016-ban pedig – sajnos már Erzsébet nélkül – Kecskemétre látogattak el.

Idén Pécs lett a kiválasztott helyszín, így szeptemberben a pécsi masszázskedvelők is kipróbálhatják ezt a földre helyezett matracon végzett ruhás masszázst. Az ország különböző részéről érkeznek shiatsu masszőrök (kb. 25-30 fő), akik óránként 5 jelentkezőt masszíroznak meg párhuzamosan. Munkájukat teljesen önkéntesen végzik. A masszázsért cserébe adományokat gyűjtenek egy kiválasztott szervezetnek, akinek a munkáját elismerésre méltónak tartják. Idén választásuk a leukémiás és tumoros betegséggel küzdő gyermekekért évtizedek óta tevékenykedő pécsi Tölösi Péter Alapítványra esett.

 

 

A shiatsuról

A shiatsu egy japán eredetű akupresszúrás testkezelés, masszázs. Általában nagyon kellemes, mély relaxációs élményt ad a befogadónak. Fő eleme a kínai gyógyászatból ismert meridiánok (energia csatornák) kezelése tenyér és ujjnyomásokkal. Ezen kívül nyújtásokat, ringatásokat, ütögetéseke is tartalmaz. A shiatsu általános hatása az öngyógyító folyamatok támogatása a test és lélek egyensúlyának megteremtése, az energiaáramlás kiegyenlítése által. Fontos szerepet játszhat számos mozgásszervi és belgyógyászati betegség megelőzésében és kezelésében.

 

Miért pont Pécs az idei helyszín?

Egyik szervezőjük, Szegő Miriam 1988-90-ig a pécsi gyermekklinika onkológiáján állt kezelés alatt, majd a kontrollviszgálatokra már az alapítvány épületében lévő orvosi rendelőbe járt egyik kezelőorvosához, az alapítvány elnökéhez dr. Szűcs Rozáliához. Betegségéből immár lassan harminc éve sikeresen meggyógyult, amelyben – véleménye szerint – része volt annak a gondoskodásnak, támogatásnak és odafordulásnak is, amit az alapítványtól és dolgozóitól kapott a nehéz időszak alatt és után.
Miriam 2012-ben kezdett shiatsuval foglalkozni. A visszajelzésekből és saját tapasztalatából úgy érezte, hogy a shiatsu kezelés valami nagyon különlegeset tud adni az embereknek. Miután élete nehezebb időszakaiban többször érezte az önzetlen segítség támogató erejét, ezért időről időre shiatsu kezelést ad adományért cserébe. 2014-ben egyéni adománygyűjtést szervezett a Pécs-Baranyai Hospice javára, amikor 55.000 Ft-ot gyűjtött össze és adott át a pécsi hospice szervezetnek. Idén a „24 óra SHIATSU” szervezőinek a Tölösi Péter Alapítványt javasolta.

 

Helyszín, programok, adománygyűjtés

A masszázsokat az alapítvány rehabilitációs központjának tornatermében (Pécs, Nagyvárad u. 1.) végzik majd, így a vendégeknek alkalmuk nyílik az alapítvánnyal közelebbről is megismerkedni.
Az épületben 10 órától előzetes bejelentkezés alapján folyamatosan zajló kezelésekkel párhuzamosan az udvaron más programok is várják a látogatókat:

  • 11 órakor: Do-in – a shiatsuhoz kapcsolódó mozgásrendszer, amit bárki kipróbálhat,
  • 15 órakor: Suli Szamuráj bemutató kicsiknek és nagyoknak – egyszerű masszázsfogásokat magába foglaló foglalkozás akár családoknak is,
  • 17 órakor: A shiatsu szerepe a daganatos betegségek rehabilitációjában – nyílt szakmai beszélgető kör a megjelent shiatsu-gyógyászokkal shiatsusoknak és más érdeklődőknek.

A „24 óra SHIATSU” rendezvényen a tapasztalatok alapján az adományozási kedv évről-évre emelkedik. Tavaly Kecskeméten 210.000 Ft adomány gyűlt össze. A szervezők arra számítanak, hogy akciójukkal 240-300.000 Ft-tal tudják majd támogatni a Tölösi Alapítvány további tevékenységét. Ez nem is irreális, hiszen összesen 120 negyvenöt perces kezelést végeznek majd el. Egy shiatsu kezelésért a fővárosban 8-12.000 Ft-ot kérnek el, de még vidéken is 5.000 Ft felett van az ára. Ha a 120 látogató átlagban 2.000 Ft-ot adományoz, akkor máris elérik a kitűzött célt.

Az akcióhoz természetesen cégek felajánlását is várják, illetve minden támogatást (ételek, frissítő italok) szívesen fogadnak az ország egész területéről ideérkező jószándékú shiatsu-kezelők ellátásának biztosítására.

 

Részletes program

Időpont: 2017. szeptember 16. 10:00 órától – szeptember 17. 10:00 óráig
Helyszín: Pécs, Nagyvárad u. 1. (Tölösi Péter Alapítvány rehabilitációs központja)

2017. szeptember  16. 9.30: MEGNYITÓ
2017. szeptember  16. 10.00 – 09.17. 10.00: NON-STOP SHIATSU
2017. szeptember  16. 11.00: DO-IN – japán mozgásrendszer
2017. szeptember  16. 15.00: SULI SZAMURÁJ bemutató kicsiknek és nagyoknak
2017. szeptember  16. 17.00: A shiatsu szerepe a daganatos betegségek rehabilitációjában – nyílt szakmai beszélgetés
2017. szeptember  17. 10.00: PROGRAMZÁRÁS – az adományok átadása az Alapítvány részére.
A programváltozás jogát a szervezők fenntartják. Az esetleges változásokról az esemény Facebook oldalán lehet tájékozódni.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS