Bogyiszlói Emlékműsor Orsós Kis János halálának 20. évfordulójára • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Bogyiszlói Emlékműsor Orsós Kis János halálának 20. évfordulójára

Bogyiszló, mely lélekszámát tekintve alig éri el a 2500-at, Tolna megye keleti részén, Szekszárdtól mintegy 25 km-re a Duna mentén helyezkedik el. A falu tánc- és zenei élete már az 1950-es évektől számítható, mert Bogyiszlónak gazdag és igen jellegzetes népzenei hagyományai vannak. A falu még napjainkban is a népzenekutatók kedvelt gyűjtési területe. Stílusával hidat képez a keleti Tolna megye és a túlféli Kalocsa népzenei nyelvjárásai között. A faluban jelenleg is működik Cigány Nemzetiségi Szakkör, Tánccsoport, Hagyományőrző Együttes és Zenekar.

A Bogyiszlói Zenekar tagjai fél évszázados népzenész családi tradíciót ápolnak, a dunántúli muzsika kiemelkedő és megbecsült adatközlői. Szerepük meghatározó a magyar népzenei hagyományőrzés terén. Különleges zenei hangzást közvetítenek, amely a vonós- és a tamburabanda összeolvadásából fakad. Számos jelentős díjat, elismerést nyertek már. Országszerte és országhatáron túl is hírnevet szereznek ők is Bogyiszlónak. Közreműködésüknek nem kis szerepe van a helyi hagyományőrző néptáncosok kiemelkedő sikereiben. Sokat törődnek az utánpótlás nevelésével is.

A táncegyüttes megalakulása óta az együttes állandó kísérője Orsós Kis János és zenekara volt, mindaddig míg a kiváló muzsikusok egészségi állapota engedte, végigkísérték az együttes munkáját hosszú éveken keresztül. A zenekar eredeti felállása ez volt: Orsós Kis János prímás; Orsós András prímás; Orsós Lajos kontrás; Kovács János prímakontrás; Bogdán Péter nagybőgős; Kovács Ferenc tamburás.

A Tánccsoport jelenlegi kísérője Mihalovics Zsolt és zenekara. A zenekar jelenlegi tagjai: Mihalovics Zsolt prímás; Orsós András kontrás; Lakatos Ferenc kontrás; Debreceni István bőgős; Kovács Ferenc tamburás. Az elmúlt években a zenekart kísérte még Lakatos Ferenc prímás és Orsós Zoltán kontrás is.

Orsós Kis János 1923. december 17-én született Bogyiszlón. 1946-tól aktívan zenélt. A Bogyiszlói Népi Zenekar vezetését nagybátyja, Kis Bogdán Ferenc hegedűprímás halála után vette át. Ez a zenekar kísérte a falu egykori táncegyüttesét. 1969-ben a zenekara egy másik helyi zenekarral egyesült, és azóta ebben a formációban ők a hagyományőrző tánccsoport állandó kísérői. Orsós Kis János számos sikeres hazai és külhoni szereplés résztvevőjeként és szakmai vezetőjeként szerzett hírnevet szülőfalujának. 1984-től meghatározó szerepet vállalt az utánpótlás nevelésében is. Munkája, művészete, emberi magatartása örök példa marad a zenekar, a tánccsoport és az utánpótlás számára is. 1997. november 10-én halt meg Bogyiszlón. A Népművészet Mestere kitüntető díjat 1987-ben vehette át népzenei tevékenységéért. A zenekart jelenleg az unokája, Mihalovics Zsolt vezeti.

A Bogyiszlói Zenekar az elhunyt tagjainak tiszteletére és Orsós Kis János halálának 20. évfordulója alkalmából 2017. október 28-án, a Bogyiszlói Művelődési Házban emlékműsort szervezett, melynek házigazdája Sebő Ferenc, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas énekes, gitáros, tekerőlantos, dalszerző, népzenekutató, a hazai hangszeres népzenei és táncházmozgalom egyik elindítója, a Sebő Együttes vezetője volt.

Az emlékműsort megelőzően került sor előbb a temetői, utána a Művelődési Házban lévő emléktábla koszorúzására. Az emlékműsor közreműködői a Bartina Zenekar, a Bogyiszlói Gyerekcsoport, a Bogyiszlói Gyermek Cigány Nemzetiségi Szakkör, a Bogyiszlói Hagyományőrző Egyesület, a Bogyiszlói Zenekar, a Csík Zenekar, Gémesi Zoltán és Horváth Mária néptáncos, Hetényi Milán népdalénekes, Kis László és zenekara, valamint zeneiskolások, unokák, dédunokák voltak. Az emlékműsort követően hajnalig tartó táncház várta a közönséget. A támogatók a Bogyiszlói Cigány Nemzetiségi Önkormányzat és az Emberi Erőforrások Minisztériuma volt. Az alábbiakban mobil telefonnal felvett ízelítőt láthatnak az emlékműsorról.

 

 

(Felhasznált irodalom: Bogyiszlói hagyományőrző Egyesület, Tolna Megyei Értéktár, Wikipédia)


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS