Hornung Ágnes: Megfelelő pénzügyi dőltésekhez szükségesek a pénzügyi ismeretek • Hetedhéthatár

Napi aktuál

Hornung Ágnes: Megfelelő pénzügyi dőltésekhez szükségesek a pénzügyi ismeretek

A kevésbé tudatos fogyasztói magatartásból adódó válságok jelentős terheket rónak az államra, ezért a kormány számára kiemelten fontos, hogy a lakosság pénzügyi tudatossága javuljon, optimális döntések szülessenek – mondta Hornung Ágnes, a Nemzetgazdasági Minisztérium Pénzügyekért felelős államtitkára a Megtakarítási trendek – Mit hozhat a jövő? Világgazdaság napi lap által szervezett konferencián Budapesten 2017 november 9-én a Sofitel Szállodában

A Világgazdaság konferenciáján az államtitkár megjegyezte, hogy tudatos stratégiával, illetve az oktatási rendszeren keresztül kívánják a fiatalok pénzügyi jártasságát javítani, de az idősebb korosztályt is meg kívánják szólítani.

Nemcsak a válságok mutatják meg, hogy nem vagyunk kellően tudatosak, hanem a felmérések is- tette hozzá, kiemelve az OECD jelentésből kiderül, hogy sokan nem alkalmazzák pénzügyi ismereteseiket.,a magyar pénzügyi kultúrában hiányzik az előre látás és tudatos tervezés húzta alá.

Hornung Ágnes szerint számos lehetőség áll ma már a felnőtt lakosság rendelkezésére a pénzügyi tudatosság alapját képező öngondoskodásra, amelyek közül a több felületen reklámozott lakossági állampapír-vásárlást emelte ki.

Az önkéntes pénztárak helyzete megváltozott, konszolidáció zajlott le a piacon, a hatékonyabb működés érdekében számos szereplő olvadt össze – jegyezte meg az államtitkár. Szerinte 2015 után nagy kérdés volt, hogyan alakulnak a nyugdíjpénztárak bevételei, de „pozitív meglepetéssel” fogadták, hogy a szektorban növekedés volt tapasztalható, „a magyar lakosság keresi a megtakarítási lehetőségeket”.

Máthé-Tóth István, a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) vezérigazgató-helyettese a konferencián azt mondta, hogy a tőkepiac jó működésének egyik feltétele a kiszámíthatóság mellett a társadalmi elfogadottság, ami Magyarországon egyelőre még várat magára.

A társadalmi elfogadottság növekedésének egyik előfeltétele, hogy olyan piac legyen az országban, amely jól működik – mutatott rá a vezérigazgató-helyettes, aki szerint az irány jó, ahogy azt a BUX index emelkedése is jelzi.

A jövőben arra lenne szükség, hogy „a kínálati oldal bővüljön”, vagyis új vállalatok jelenjenek meg a tőzsdei kereskedésben, amit a BÉT a kisebb vállalatok számára létrehozott platformon keresztül, de például az ELITE vállalatfejlesztési programján keresztül is támogat.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS