Így főznek az Év Sportolói • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Így főznek az Év Sportolói

Megjelent az „Így Főznek” sorozat immár tizennegyedik kötete, az „Így főznek az Év Sportolói”. A könyv bemutatja büszkeségeinket, akik kiérdemelték az Év Sportolója címet, a könyvben hatvan neves sportoló szólal meg, akik ismertetik kedvenc ételeik receptjét.

A könyv előszavában többek közt ezeket írja Dr. Szabó Tünde, sportért felelős államtitkár az 1982-es Barcelonai Olimpiai Játékok ezüstérmes úszónője.

„Ismert az a tény is, amely szerint az alapozási felkészülési időszakban, a versenyek ideje alatt, illetve a pihenőidőszakban más-más étkezési stratégiát érdemes követni. Éppen ezért az edzés, versenyzés szempontjából kevésbé feszített tempójú időszakokban a sportolók is szabadabbak lehetnek az étkezésben. Ilyenkor kerülhetnek terítékre a gyerekkor legkedveltebb ízei, a nagymamák legendás süteményei, a klasszikus családi ebédek fogásai. Az újszerű, reform alapanyagok ugyanakkor ezekben az ételekben is jól megférnek a tradicionális hozzávalókkal és íz világgal, így a sportoló mindennapi táplálkozásában is helyet kaphatnak.

E könyv bepillantást enged sportolóink konyhájába, miközben a szívünknek és persze hasuknak kedves ételek  bevált receptjein keresztül kicsit jobban megismerhetjük őket.”

 

Kedvcsinálónak Az amerikai cézársaláta című anyagból idézzük Csapó Gábor vízilabdázó két kérdésre adott válaszát:

Mit jelent Önnek a gasztronómia?

Számos jóval kevesebbet, mint az átlagembereknek, és főleg  a „latinoknak”. Náluk éltem át, hogy egy vacsora három órát tartott. Az olaszok ráadásul jól megélik, és legfőképpen beosztják az örömeiket. Ha vasárnap focimeccs van, akkor nincs étterem, akkor nincs hosszas délelőtt fürdés a tengerben. Az a nap a focié.

Hogyan viszonyul a borhoz?

Nem szeretem a bort, és sokszor viccesnek tartom, amikor hosszan elemzik a borokat. Élmények persze értek: a vízilabda iskolámban egyszer egy bormérnök anyuka a chilei borokról tartott „kiselőadást”. Elmesélte a chilei borok egyszerű titkát. Hozott is nekem a Miguel Torres pincészet palackjaiból, s tényleg olyan íze volt a bornak, mint a gyümölcsnek.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS