Noé bárkája és a Titanic • Hetedhéthatár

Népszerű tudomány

Noé bárkája és a Titanic

Noé bárkája és a Titanic

 

Noé bárkáját amatőrök készítették. A Titanicot profik.

 

A Lusitania elsüllyesztése

 

A Lusitania kora legnagyobb és leggyorsabb óceánjárója volt. A Liverpool – New York utat 1907 óta 202 alkalommal tette meg. 1907-ben elnyerte a Kék Szalagot egy német hajótól.

1915. május 1-jén indult utolsó útjára New Yorkból. Már Dél-Írország partjaihoz közeledtek, mikor 1915. május 7-én az U-20 német tengeralattjáró megtorpedózta. A torpedó becsapódása után egy sokkal nagyobb robbanás következett (állítólag szénpor). A túl keskenyre tervezett és igen magas építésű hajó mindössze 18 perc alatt elsüllyedt. Az áldozatok száma 1201 fő volt. Az U-20 a találat után nem sokkal elhagyta a helyszínt.

Egy makacs tévhitet el kell oszlatnunk, ami még a mai napig is félrevezeti az embereket. (A tévhitek már csak ilyenek, általában nagyon makacsok.) Sokak szerint a Lusitania elsüllyesztése lett az oka annak, hogy az USA belépett az I. világháborúba. Ez nem igaz, hiszen az USA hadba lépése csaknem két év múlva, 1917. április 6-án következett be. Az oka sokkal inkább a Zimmermann-távirat volt, amit az angolok megfejtettek. Ebben a német kormány rá akarta venni Mexikót, hogy támadja meg az USA-t, hogy az ne tudjon beavatkozni az európai hadszíntéren.

 


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS