Komlós Attila: Célom az volt, hogy a mestert úgy mutassam be, ahogy a kortársak látták • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Komlós Attila: Célom az volt, hogy a mestert úgy mutassam be, ahogy a kortársak látták

2018. január 17-én tartották a pécsi Tudásközpontban a Gebauer Ernő munkássága a sajtó tükrében című könyv bemutatóját. A festőművész emlékezetét életben tartó kötet szerkesztőjével, Komlós Attilával, aki a Hetedhéthatár Online Magazin szerkesztője, beszélgettem az esemény kapcsán.

A 2011 januári Országok, tájak, városok pécsi könyvbemutatód után hogy jött a gondolat, hogy hét év után Gebauer Ernőről írj könyvet?

Komlós Attila és Szarvas István

Az Országok tájak, városok kiadvány a Hetedhéthatár Magazinban 2001 és 2010 között megjelent útleírásaimból ad válogatást. Örültem annakidején a megjelenési lehetőségnek, és hasonlóképpen örömmel tölt el, hogy a Hetedhéthatár kiadásában a közelmúltban elkészülhetett a Gebauer-kötet. A Gebauer Ernő munkássága a sajtó tükrében című könyv több éves előkészítő munka után jelent meg. Azt mindenképp szeretném kihangsúlyozni, hogy nem írtam, hanem szerkesztettem, hiszen a kötetben korabeli újságcikkek olvashatók, amelyek bemutatják Gebauer Ernő életpályáját, ismertetik műveit. A kötet története 2012-ig nyúlik vissza, amikor L. Csépányi Katalin kezdeményezésére kutatók, művészettörténészek, festőművészek aktív közreműködésével megszerveztük a Gebauer Ernő Emlékévet, emléktábla-avatással, három kiállítással, templomlátogató kirándulásokkal, rajzpályázattal, visszaemlékező beszélgetés- és elődássorozattal. A festőművész munkásságának feltérképezése, az adatgyűjtés és a rendszerezés azóta is töretlen, szinte hónapról hónapra bukkannak fel újabb művek, vagy adatok, információk, történetek a mesterről. Az emlékév egyik szervezője, Mendöl Zsuzsanna művészettörténész egy rendkívül részletes adattárat hozott létre a festőművészről. Ez tartalmazza Gebauer Ernő műveinek, kiállításainak, elismeréseinek felsorolása mellett a róla írt újságcikkek, tanulmányok adatait is. Az új kötet ennek felhasználásával készülhetett el. A Csorba Győző Könyvtár Helyismereti Gyűjteménye és a Pécsi Tudományegyetem Egyetemi Könyvtára munkatársai rendelkezésemre bocsátották az eredeti újságoldalakat PDF formátumban, s ezeket begépelve állt elő a könyv immár szerkeszthető szöveges tartalma.

A könyv 112 évet ölel át. Miért?

A kötet megjelentetésének az volt a célja, hogy Gebauer Ernő munkásságát úgy mutassa be a jelen emberének, ahogyan a kortársak látták. Az eredeti elképzelésem a szerkesztés kapcsán az volt, hogy csak azokat a cikkeket válogatom be a kötetbe, amelyek a mester életében jelentek meg, tehát 1962-vel bezárólag. A szerkesztés során Mendöl Zsuzsanna javasolta, hogy ne zárjam le a cikkek sorát a művész halálával, mivel az azt követő évtizedekben több összegző értékelés látott napvilágot mértékadó szakértők tollából, amelyeket feltétlen érdemes lenne megjelentetni. Így bővült ki a könyv további értékes írásokkal. A záró cikk 2013-ban jelent meg, ez a 2012-es emlékév eseményeit foglalja össze.

A 2013 utáni cikkek miért nem szerepelnek?

2013 óta a napi híreken kívül – például emléktábla koszorúzások, megemlékezések, ismeretterjesztő előadások ajánlói – tudomásom szerint nem jelent meg olyan jelentős írás, ami a mester munkásságával kapcsolatosan új információkkal, adatokkal bővítette volna a könyv tartalmát.

Melyik újságban jelent meg a legtöbb Gebauer Ernő cikk?

A könyv borítója

Két újságot neveznék meg, mindkettő pécsi kiadású napilap volt a második világháború előtt. Az egyik a Dunántúl, a másik a Pécsi Napló. Mindkettő nagyjából egyforma gyakorisággal és hasonló számban közölt híradásokat a művész alkotásairól, tevékenységéről. Ezeken túl, meg kell említenem a Sorsunk című folyóiratot, amelyben csupán egy írás jelent meg, 1943-ban Achátz Imrétől, mégis fontos, mivel a hat oldal terjedelmű tanulmány rendkívüli alapossággal tekinti át Gebauer Ernő addigi életpályáját.

Melyik Gebauer festmény a kedvenced?

Ha olajfestményekre gondolunk, akkor a Havihegyi vihar című képet nevezném meg. Egy mozgalmas, roppant dinamikus és gondolatébresztő festmény, amelyen jól megmutatkoznak Gebauer Ernő festői kvalitásai és úgy vélem, saját személyisége is. Műveinek középpontjában mindig az ember áll, legyen szó világi, vagy vallási témájú képekről. Ha Gebauer Ernőről beszélünk, akkor nem lehet említés nélkül hagyni templomi faliképeit – freskóit és seccóit –, hiszen életművének legfontosabb részét ezek az alkotások képezik. Nem véletlenül kapta a művész „A templomfestő” ragadványnevet, aki ennek a rendkívüli képességeket igénylő festészeti ágnak kiváló művelője volt, és ma is több mint félszáz templomban csodálhatjuk meg alkotásait. S akkor még nem tettünk említést grafikai munkáiról, könyvborítóiról, plakátjairól, könyvekben és idegenforgalmi kiadványokban megjelent illusztrációiról, képeslapjairól…

Gondolkozol-e új könyvön?

Többek részéről felmerült egy Gebauer Ernő műveit bemutató képes album megjelentetésének gondolata. Úgy vélem, hogy ez egy szép könyv lehetne, azonban nem igazán látok lehetőséget ennek megvalósításra, elsősorban anyagi szempontból – akár a kiadás költségeit nézzük, akár azt, hogy egy sok ezer forintba kerülő könyv megvásárlását mennyien engedhetnék meg maguknak manapság. Gyakran látni könyvesboltokban, hogy igényesen elkészített, 7-8 ezer forintba kerülő fotóalbumokat nagy, akár 80%-os kedvezménnyel árusítanak, mert az eredeti áron nem volt irántuk jelentős kereslet. Nem tartanám méltónak Gebauer Ernőhöz, hogy ilyen sorsra jusson egy róla szóló könyv. 2012-ben, az akkor szervezett emlékkiállításhoz kapcsolódóan megjelent egy 52 oldalas, A4 méretű színes nyomtatott katalógus, festmények, rajzok, freskók és freskóvázlatok reprodukcióival. 2013-ban elkészült egy DVD-fotódokumentáció az akkor ismert, köz- és magángyűjteményekben megtalálható, a 2012-es emlékkiállításon bemutatott és a kiállítási katalógusban publikált Gebauer-művekről. Mindkettő hozzáférhető, kutatható a Csorba Győző Könyvtár Helyismereti Gyűjteményében, ráadásul előbbi online is megtekinthető a www.issuu.com/gebauer.erno címen. Tervezem az idei év folyamán a DVD fotódokumentáció második, bővített kiadását elkészíteni, hiszen az elmúlt öt évben sok új mű bukkant fel a kutatások nyomán. Mindezek mellett felhívom a figyelmet arra, hogy a könyvbemutató napján – Gebauer Ernő születésének napra pontosan a 136. évfordulóján – „debütált” a mester műveit felvonultató Instagram-oldal (www.instagram.com/gebauer.erno). Lépést kell tartani a korral, mivel manapság az okostelefon az egyik legfontosabb információs eszköz. Mindenki „habzsolja” a képes tartalmakat. Ha ízelítőt adunk képek segítségével a művekről, akkor növeljük annak esélyét is, hogy az érdeklődők utánajárjanak a látottaknak, megnézzék eredetiben a műveket, útra keljenek és felkeressék a templomokat. S máris visszajutottunk a kezdő kérdéshez, a művészeti könyvtől az utazásig. Mindkettő fontos – a művészet is, és az is, hogy világot lássunk – lényegében az, hogy nyitottak legyünk a szépre, a jóra, a valódi értékekre.


HozzászólásokArchívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS