Egy híres pilóta • Hetedhéthatár

Népszerű tudomány

Egy híres pilóta

Egy híres pilóta

Adolf Galland német pilóta, 94 légi gőzelmével a Luftwaffe egyik nagy ásza volt. Lovagiasan küzdött ellenfeleivel. 1942-ben a Wehrmacht legfiatalabb tábornoka lett. A német hadsereg tagjai közül másodikként lovagkeresztjéhez megkapta a gyé­mántokat is. 1944-ben altábornaggyá nevezték ki. Hermann Göringgel fennálló kibékíthetetlen ellentéte felmentéséhez veze­tett. Hitler közbenjárására felállította a Jagdverband 44-et. Az ide igyekvő pilótákról tréfásan mondogatták, hogy a Lovagkereszt az egyenruhájuk hivatalos részének számított. Nem adták lejjebb.

 

Achtung, Achtung!

Alekszandr Ivanovics Pokriskin a szovjet légierő marsallja, 53 igazolt és 6 megosztott légi győzelmével a II. világháború egyik ászpilótája volt. Annyira tartottak tőle a németek, hogy amikor vadászgépével a front fölé emelkedett, valóságos pánik keletkezett soraikban.
– Achtung, Achtung! Pokriskin a levegőben! – Bömbölték a hangszórók, és tudták az emberek, hogy ilyenkor ugyancsak veszélyes dolog biztonságos fedezék nélkül maradni.

 

Két híres pilóta

1949. augusztus 14-től 28-ig rendezték meg Budapesten a II. VIT-et (Világifjúsági Találkozót). Ekkor szerveztek meg egy baráti beszélgetést az egyik leghíresebb szovjet, és az egyik leghíresebb magyar pilóta között, ami elég döcögősen indult. Hogy oldja a feszültséget, a szovjet pilóta megkérdezte:
– Nem találkoztunk mi már valahol? – és jelentőségteljesen az ég felé biccentett a fejével.
Rövid, de határozott volt a válasz:
– Nem.
– Ezt meg honnan tudja ilyen biztosan?
– Mert akkor vagy maga nem lenne itt, vagy én.
A történetet az 1970-es években olvastam, sajnos a pilóták neve nem szerepelt az írásban. Jó 20 évvel később elmeséltem ezt egy társaságban. Kercza Károly barátom azonnal sorolta a nevüket:
– A szovjet pilóta Alexandr Pokriskin, a magyar vadászpilóta vitéz Szentgyörgyi Dezső zászlós, 35 légi győzelemmel. Fia, ifjú vitéz Szentgyörgyi Dezső is pilóta lett. 1989-ben átképzésen volt a Szovjetunióban. Az orosz főpilóta a II. világháborúból az orosz arcvonal hangszóróit idézte:
– Figyelem, figyelem! Szentgyörgyi repül!
Így adta tudtára a fiúnak, hogy ismeri az édesapja harci tetteit. Számomra így lett kerek egész a történet.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS