Hadüzenet a lisztérzékenység ellen • Hetedhéthatár

Napi aktuál

Hadüzenet a lisztérzékenység ellen

A Sirha Nemzetközi Élelmiszeripari és Horeca szakkiállításon mutatták be a világ első magas rosttartalmú (szárított) kukoricatésztáját. A magyar családi vállalkozás több éves kutatómunkája során kikísérletezett, egyedülálló technológiának köszönhetően létrejött termék számos lehetősséggel bővíti majd a gluténmentes diétát tartók étkezéseit.

Az élelmiszerek által okozott betegségek között vezető helyet foglal el a lisztérzékenység (coeliakia), melynek kiváltó oka a glutén. A glutén a kalászos gabonák tároló fehérjéje, minden kalászos gabonában (búza, árpa, rozs, tönköly és ezek valamennyi hibrid fajtaváltozatában) megtalálható fehérje, ismertebb neve a sikér.

A magyar népesség 1-2%-át érintő betegségben a glutén autoimmun folyamatot indíthat el. A betegség élethosszig tart, felismerését nehezíti, hogy jellegzetes tünete vagy tünetegyüttese nincs, leggyakrabban a vékonybél-nyálkahártya károsodását okozza. Ennek következménye – többek között – fogyás, fáradékonyság, hiánybetegségek kialakulása, csontsűrűség csökkenés, hajhullás, férfi-női meddőség lehet. A betegség bármely életkorban kialakulhat, és diagnosztizálható. A ma ismert egyetlen, hatásos gyógykezelése az élethosszig tartó szigorú gluténmentes diéta és életmód.

Mivel e betegségben kizárólag a gluténmentes élelmiszerek jelentik a gyógykezelést, így folyamatosan keresik azokat az új megoldásokat, melyek segítségével könnyebb megvalósítani az élethosszig tartó szigorú gluténmentes diétát. Ebben kulcsszereplők azok a „helyettesítő anyagok”, amik kiválthatják a kalászos gabonákból készülő élelmiszereket.

A kukorica, illetve a kukoricaliszt tökéletesen megfelelő e célra, most azonban, hosszas termékfejlesztés eredményeképpen, megszületett a CIVITA magas rosttartalmú kukoricatészta, ami 2017-ben a gasztronómiai Oscarnak számító Great Taste Award mezőnyében is csillagos elismerést kapott.

(A Great Taste Award a kiválóság jelképeként ismert a fogyasztók és a kereskedők között, ami kizárólag az elsőrangú ízvilágot szimbolizálja, legyen szó ginről, kekszről, kolbászról vagy kávéról. E megmérettetésen minden termék csomagolás nélkül került a bírók elé, úgy ízlelik meg őket, majd tanácskozások és újrakóstolások után határoztak arról, mely termékek érdemesek a 1-, 2- és 3 csillagos minősítésre.)

Az első magas rosttartalmú kukoricalisztből készült, így gluténmentes, száraztészta titka a kukoricaliszt magas rosttartalma. A termék csak kukoricalisztet és vizet tartalmaz (semmi mást!), a CIVITA tészták magas rosttartalma az egyedi gyártásból készült lisztnek köszönhető (a hagyományoshoz képest e tészták 3x több rostot tartalmaznak)

Print Friendly, PDF & Email

Hozzászólások

Nincs hozzászólás ehhez: “Hadüzenet a lisztérzékenység ellen”Szóljon hozzá!Archívum

Hirdetés