Richter Kevin lovas akrobata rekordja a Fővárosi Nagycirkuszban • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Richter Kevin lovas akrobata rekordja a Fővárosi Nagycirkuszban

Március 3-án 11:00 órakor a Fővárosi Nagycirkusz a „Győztesek karneválja” című műsorában Richter Kevin (17) lovas akrobata az ún. „magyar posta” produkcióval – amelyben szabad idomításban, húsz lóval dolgozik együtt – új magyar rekordot állított fel.

A cirkusz kör alakú, 13 méter sugarú manézsában a két lovon álló artista lábai között egyenként tizennyolc ló vágtatott át. A fiatal lovas akrobata minden egyes alkalommal elkapta a állatok vezetőszárára erősített szalagokat, majd ezeket egy kézben tartva „vezette” az állatokat. A műsorszám nehézségi fokát növelte, hogy Richter Kevinnek minden egyes alkalommal, menet közben a lábaival kellett széttolni az alatta száguldó, mintegy 800 kg. súlyú állatokat.

A teljesítményt a Magyar Rekord Egyesület hitelesítette. E dokumentumok alapján nagy az esélye annak, hogy a produkció még a Guinness Rekordok között is megállja a helyét.

 

Háttér

1845-ben már létezett egy, a cirkuszi manézsban hajtott ún. „magyar parasztposta” – az „Ungarische post” –  , ami akkoriban kilenc lóból állt,  Cuzen Pál hajtotta őket a két hátsó lovon állva.  A neves cirkusztörténész H. Orlóczy Edit  szerint a XIX. század közepén a legnagyobb nyugat-európai cirkuszok attrakciójának számított ez a produkció. Ebben – a pusztaromantikára már akkoriban is vevő hazai és nemzetközi nagyérdeműt elkápráztató – produkcióban a mostani rekordhoz mérten sokkal könnyebben, egymás mellé szerszámozott lovak hátára álltak fel az artisták miközben az egyik talpukkal az egyik, másikkal a másik ló farán egyensúlyozva a hajtószárba „kapaszkodtak”. Az első világháborút megelőző években az újvidéki Könyöt Sándor elevenítette fel ezt a zsánert: Ő már bőszárú, lobogó gatyában, árvalányhajas kalpagban nyargaltatta akrobatáit körbe-körbe a manézsban. A Könyöt-féle mutatványt az amúgy a (lószerszámok nélküli, egyetlen ostorral bemutatott) cirkuszi szabadidomításban jeleskedő Lénárd Béla az 1950-es évek közepén továbbfejlesztette – további három lovat fogva a már meglévő kettő elé. A Richter Flórián Cirkusz Guiness Rekodra törő lovas akrobatája ismét bebizonyította,  hogy a nagy királyi lovardákon kívül is még ma is létezik idomító lovaglás.

(forrás: Lovas Nemzet)


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS