Arany János művei rajzfilmeken - Pécsi egyesület szervezett konferenciát és foglalkozást Nagyszalontán • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Arany János művei rajzfilmeken – Pécsi egyesület szervezett konferenciát és foglalkozást Nagyszalontán

Teltházas filmvetítés

Az Arany János Emlékévhez kapcsolódóan 2018. március 10-én kiállítást, rajzfilmes foglalkozást és konferenciát tartottak Nagyszalontán a pécsi Total Art Nemzetközi Művészeti Egyesület tagjai. A rendezvény középpontjában Arany János műveinek rajzfilmes adaptációi álltak, a program résztvevői betekintést nyerhettek azokba az alkotásokba, amelyek a jeles költő műveit különböző animációs technikákkal jelenítik meg a filmvásznon.

Az eseményen megrendezett kiállításon jeleneteket láthatott a közönség a Daliás idők, a Pázmán lovag, a Walesi bárdok és az Edward című animációs filmekből, megtekinthette azokat az eredeti, mai is üzemképes műszaki berendezéseket, amelyeket a rajzfilmek elkészítése során az alkotók használtak, valamint betekintést nyerhettek a különböző animációs technikákba is.

Készülnek az animációk

A délelőtti foglalkozáson a Nagyszalontáról és a környékbeli településekről érkezett gyerekek szakértők vezetésével saját maguk készíthettek animációkat a frissen megtekintett Arany-adaptációk nyomán, kipróbálhatták a forgó dob (zootróp) készítést és a stoptrükk technikát.

A délután folyamán megtartott konferencián Kardos Andrea, a Total Art Egyesület elnöke a mozgóképtörténetről tartott átfogó előadást, majd Dr. Varga Zoltán filmtörténész „Adaptációk rajzfilmes szemmel” című előadásában példákkal illusztrálva mutatta be az irodalmi alkotások filmre vitelének módszereit. Varga György, az első egészestés festmény-animációs film, az 1984-ben bemutatott Daliás idők operatőre a rendkívüli látványvilágot felvonultató, munka- és időigényes animációs technika titkaiba avatta be az érdeklődő közönséget. A konferenciát Márkus István, a pécsi Csorba Győző Könyvtár munkatársának előadása zárta, aki az audiovizuális kultúra kistelepüléseken való terjesztésének gyakorlati módszereit mutatta be a KönyvtárMozi működésén keresztül.

Stopptrükk animáció készítés, a képen jobbra Varga György, a Daliás idők című film operatőre

A határokon átívelő, pécsiek által Nagyszalontán megvalósított egész napos kulturális rendezvény az irodalom- és a filmtörténet különleges, kevesek által ismert szegmensére kívánta felhívni a figyelmet, a megjelent érdeklődők magas száma alapján elmondhatjuk: hatalmas sikerrel.

A mozgókép csodája mindenkit magával ragad – különösen akkor, ha saját magunk készítjük az animációt!

Az esemény a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósulhatott meg, a nagyszalontai Arany János Művelődési Egyesülettel együttműködve.

(Fotók: Komlós Attila)


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS