Június 7-én kezdődik a 18. POSZT! • Hetedhéthatár

Színház

Június 7-én kezdődik a 18. POSZT!

2018. június 7-én kezdetét veszi a színházi szakma nagy ünnepe, a 18. Pécsi Országos Színházi Találkozó. Cikkünkben áttekintjük az eseménnyel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

 


VERSENY

A 18. Pécsi Országos Színházi Találkozó – POSZT (2018. Június 7-16.) két válogatója Regős János (színpadi szerző, szakíró, színész, rendező, a Szkéné Színház igazgatója 1979. és 2010. között), valamint Térey János (író, költő, drámaíró, műfordító). Ők és az idei évben először a válogatók által maguk mellé választott segítők, Balog József (a MASZK egyesület elnöke) és Bazsányi Sándor (a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészkara esztétika szakának megbízott tanszékvezetője) a 2017. március 1. és 2018. március 10. között bemutatott, magyar nyelvű színházi premierek közül fejenként több mint 180 előadás megtekintése után 14 versenyelőadást választottak ki, amelyek a fesztivál ideje alatt a Pécsi Nemzeti Színházban lesznek megtekinthetők.

A versenyelőadások másnapján lezajló szakmai beszélgetéseken és a Színház téren minden nap három alkalommal jelentkező közönségtalálkozókon a verseny- és a fesztiválprogram előadásainak alkotóival és szereplőivel találkozhatnak az érdeklődők.

A versenyt a POSZT ünnepélyes díjátadó gálája zárja június 16-án. Az est rendezője és házigazdája Simon Kornél.

A 19. POSZT versenyprogramjának válogatása már megkezdődött, új válogatóknak a POSZT a Szakmai Tanácsadó Testület javaslata alapján Gulyás Gábort (a debreceni MODEM első igazgatója, később a Műcsarnok igazgatója, a Velencei Biennále nemzeti biztosa, jelenleg a szentendrei Ferenczy múzeum igazgatója) és Zalán Tibort (József Attila-díjas és Szép Ernő életműdíjas, a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett költő, író, dramaturg, pedagógus, egyetemi tanár) kérte fel, akik Csikós Attila írót, publicistát, drámaírót, dramaturgot és Mispál Attila Balázs Béla-díjas film- és színházi rendezőt, forgatókönyvírót, dramaturgot választották segítőiknek. Az új válogatási ciklus 2018. március elsejével kezdődött meg.

 

DÍSZVENDÉG

A 2018-as POSZT díszvendége Bálint András (Pécs, 1943. április 26. –) Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színész, versmondó, színházigazgató, érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. Bálint András részt vesz a POSZT ünnepélyes megnyitóján és díjátadó gáláján, a fesztiválon pedig verses esttel lép fel.


SZAKMAI ZSŰRI

Szamosi Zsófia, színész, Trokán Péter, színész, Falussy Lilla, dramaturg, Csanádi Judit, tervező, Rockenbauer Zoltán, író, Bóta Gábor, kritikus, Zsuráfszky Zoltán, koreográfus.

 

SZÍNÉSZZSŰRI

Felföldi Anikó, Jászai Mari-díjas, Molnár Zsuzsa, Jászai Mari-díjas, Ungvári István, Kisfaludy-díjas.

 

KÖZÖNSÉGZSŰRI

A közönségzsűribe a pécsi lakosok e-mailben jelentkezhettek. Közülük a szerencsés három főt sajtótájékoztatónkon sorsolták ki.

 

POSZT FESZTIVÁL

Az idei évben a versennyel párhuzamosan zajló fesztivál programkavalkádja ismét Pécs belvárosában kap helyet: a POSZT 2018-ban új játszóhelyekkel, kávézókban rendezett előadásokkal és kötetbemutatókkal, szabadtéri performanszokkal, szakmai programokkal, színészzenekarokkal és koncertekkel várja az érdeklődőket. A Művészetek és Irodalom Házában további programokkal, a Nyílt Fórum legjobbjaival, illetve városszerte kiállításokkal és könyvbemutatókkal készülünk. Európa egyik legszebb, legtökéletesebb akusztikájú hangversenytermében, a Kodály Központban népszerű vígjátékokkal, musicallel és operettel, nagyszabású, közönségkedvenc előadásokkal várjuk az érdeklődőket.

A három éve megkezdett hagyományt folytatva idén is megrendezésre kerülő Egyetemi napokra az ország művészeti egyetemeinek (SZFE, Kaposvár), illetve a Pesti Magyar Színiakadémiának vizsgaelőadásait hívtuk meg, a meghívott előadások közül többre ingyenes és regisztrációhoz kötött a belépés.

A Nyílt Fórum egész éves drámapályázatának több száz pályázója közül a három forduló után a döntőbe bejutó legjobbak drámái először az idei POSZT-on tekinthetők meg szcenírozott formában, felolvasószínházi előadásként. A szakmai programokra a belépés szintén ingyenes, ahogy számos fesztiválelőadásra, koncertre, és Bálint András verses estjére is.

A fesztiválkavalkádot utca-, báb- és táncszínházi előadások és performanszok színesítik a belvárosban. A Széchenyi téren idén ismét megrendezett plakátkiállítás több mint 400 plakátjával, és így a színházi évad teljes keresztmetszetével várja az érdeklődőket.

 

GÁLA

A Pécsi Országos Színházi Találkozó ünnepélyes díjátadó gálájára a fesztivál utolsó napján, június 17-én este, a Kodály Központban kerül sor. A műsor rendezője és házigazdája Simon Kornél.

 

Az átadásra kerülő díjak:

 • Legjobb előadás
 • Legjobb rendezés
 • Legjobb női főszereplő
 • Legjobb férfi főszereplő
 • Legjobb női mellékszereplő
 • Legjobb férfi mellékszereplő
 • Legjobb 30 év alatti női színész
 • Legjobb 30 év alatti férfi színész
 • Legjobb színházi zene
 • Legjobb színpadi mozgás / koreográfia
 • Legjobb dramaturgi munka
 • Legjobb jelmez
 • Legjobb díszlet
 • Legjobb fényterv / hangterv / videóterv

 

Különdíjak

 • A Színészzsűri díja (MASZK Országos Színészegyesület és Mozaik Művészegyesület)
 • Közönségdíj
 • A Színházi Dolgozók Szakszervezete (SzíDoSz) Básti Lajos-díja

 

Az idei évben az MMA díjanként 300-300 ezer forint pénzjutalomnak megfelelő összeget helyezett a mindenki számára nyitott díjalapba.

 

EREDMÉNYEK, CÉLOK

Az idén nagykorúvá váló fesztivál számos tekintetben újjászületett a 2018-as évben.

Az idei verseny lesz az első a találkozó történetében, amely teljes egészében a POSZT Szakmai Tanácsadó Testülete által tavaly véglegesített versenyszabályzatban foglaltaknak megfelelően zajlik le, beleértve a válogatók és a zsűri kiválasztását, a regisztráció, a válogatás és a zsűrizés,  menetét, illetve a kiosztásra kerülő díjakat.

Idén indult el a Pécsi Országos Színházi Találkozó Szakmai Regisztrációs programja is, amelynek keretein belül a Színházi Dolgozók Szakszervezete és a Pécsi Országos Színházi Találkozó stratégiai együttműködésében, a POSZF Közhasznú Nonprofit Kft., az Előadóművészi Jogvédő Iroda és a Magyar Művészeti Akadémia által biztosított támogatási keretből a regisztráló színművészek, alkotóművészek és színházi dolgozók számára szállást és jegyet biztosítana a POSZT idejére.

A versenyprogram legjobbjainak járó díjakhoz tavaly először járó pénzjutalom összege az idei évre díjanként 300 ezer forintra emelkedett.

A Europe for Festivals, Festivals for Europe (EFFE)  nemzetközi fesztiválszövetség a Pécsi Országos Színházi Találkozót a tavalyi és a 2018-as évre Magyarország legjobb színházi találkozója, kiemelkedően magas minőségű, nemzetközileg elismert fesztiválnak minősítette.

Az idei évben minden eddiginél több saját, exkluzív színházi tartalmat (interjúk, riportok, színes és informatív összeállítások a POSZT történetéről) készítettek a szervezők, amelyeket a legnagyobb színházi portálok is átvettek.

Folyamatosan fejlesztik a Találkozó honlapját is, amelyen a látogatók a többszörös összetett, intelligens szűrő segítségével műfaj, időpont, helyszín alapján, több feltétel megadásával böngészhetnek a 18. POSZT több mint száz programja között.

A közép – hosszútávú tervek között szerepel a POSZT kapuinak kitárása a határon túli színházművészeti oktatóközpontok, műhelyek felé, azok integrálása a fesztiválba, illetve az európai színházi szakma és művészeti oktatóközpontok fuzionálása, a különböző európai színházi központok közti kommunikáció elindítása, a pályakezdő fiatalok és a színházvezetők, szakmabeliek számára lehetőség teremtése egymás megismerésére, az új színházi generáció mobilizálása és a színházi és színházi oktatási kultúrák egymáshoz való közelítése.

A 20. POSZT-ra már most készülődve a szervezők igyekeznek alaposan és teljes körűen feltárni az ország legnagyobb színházi találkozójának múltját, hogy a jubileumi évfordulóra olyan átfogó kutatással jelentkezhessenek az Országos Színházi Találkozó (OSZT) és a POSZT történetéről, amelyet a szakma számára közkinccsé téve (illetve lényegét közérthető formában, ünnepi kiadvány formájában a közönség számára is elérhetővé téve) átfogó képet nyújtson a professzionális magyar nyelvű színházi szakma elmúlt két évtizedéről, a kutatás és annak eredményeinek elemzése és kiértékelése után hiánypótló színházi adatbázist (és webes felületet) nyújthassanak át a szakmának.

Az üzleti tervben vállalt idei célokat a jegybevételt tekintve már most meghaladták A legtöbb meghirdetett verseny- és fesztiválelőadásra már elfogytak a jegyek, a fennmaradó produkciók nézőterein alig találni szabad helyet.

 

A POSZT Fesztivál programja a találkozó kezdetéig folyamatosan bővül.

A legfrissebb programbontás

a www.poszt.hu és a www.facebook.com/posztpecs címen érhető el.

 

 

Jegyvásárlás:

jegymester.hu
illetve személyesen az alábbi helyszíneken:
a pécsi Kodály Központban, a Zsolnay Kulturális Negyed látogatóközpontban,
a Széchenyi téren található Pécs Ponton, valamint a Művészetek és Irodalom Házában.


HozzászólásokArchívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS