Második találkozásom Osamu Suzuki elnök úrral • Hetedhéthatár

Napi aktuál

Második találkozásom Osamu Suzuki elnök úrral

A találkozó résztvevői

Huszonkét év után ismét találkoztam Osamu Suzikival 2018. május 14-én, a Budapesti Intercontinental különtermében beszélgetett hat újságíróval, akik korábban média megjelenítésükkel elősegítették a Suzuki autó márka ismertségét. A találkozón az elnök elmondta, hogy már a 90-es évek előtt is járt Magyarországon, akkor nem mosolygó pártfunkcionárusokkal találkozott. Az elmúlt 25 évben minden magyar miniszterelnökkel találkozott, igazán jó kapcsolatot Medgyessy Péterrel és Orbán Viktorral ápolt.

 

A következőkben tekintsük át a Magyar Suzuki Gyár történetét!

1990 január 13-án Medgyessy Péter miniszterelnök-helyettes írt alá megállapodást egy 35 ezer négyzetméteres csarnok építésére, 14 milliárd Ft volt a beruházás költsége. Az esztergomi gyárat 1993. május 7-én avatta fel Antall József miniszterelnök. A százezredik Suzuki 1996-ban készült el. Az egymilliomodik 2006-ban gördült le a szalagról. 2017-ben mérföldkőhöz érkezett a termelés: elkészült és legurult a gyártósorról a hárommilliomodik autó, egy SX4 S-Cross.

A találkozó résztvevői a tárgyalóasztalnál

A Magyar Suzuki Zrt. 2017-ben több mint 175 ezer gépkocsit gyártott a háromezer gyári dolgozó részvételével. A beszállítói arány eléri a 65-70 százalékot. A cég mintegy 300 európai és  70 magyar beszállítóval működik.

Osamu úrnak elmondtam, hogy 1997-ben a Vigadóban beszélgettünk, akkor én a Jászkun Krónika külsős munkatársa és a Gépipar főszerkesztő-helyettese voltam. 2011-ben találkoztam Esztergomban Takeucsi Hiszasival, a Suzuki vezérigazgatójával, akivel interjút készítettem. Akkor felmerült bennem és elmondtam, hogy szeretnék önnel újból találkozni és interjút készíteni. Azt mondta, ez nehéz dolog, de nem lehetetlen.

Osamu Suzuki és Szarvas István

2017-ben  egy konferencián együtt ebédeltem Dr. Urbán László PhD vezérigazgató-helyettes úrral, aki mondta, hogy ön 2018 májusában Budapestre jön és létrehozza a találkozást.

Átadtam Osamu Suzuki Elnök Úrnak az Újra kérdeztem – Válaszoltak interjúkötetem dedikált példányát, amelyben mindkét japán vezetővel készült beszélgetés szerepel. Ő is dedikálta azt az interjút amit vele készítettem, japánul megköszönte. Elmondta, hogy a könyvet elhelyezi  a Tokióban lévő Suzuki múzeumba.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS