A Míves Tojás Múzeum programjai a Kulturális Örökség Napjain • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

A Míves Tojás Múzeum programjai a Kulturális Örökség Napjain

Közel két évtizedes hagyományként, az Európa Tanács felhívásához csatlakozva, szeptember 15-én, 16-án tartják a Kulturális Örökség Napjai rendezvényeit. Mint minden évben, ez alkalomból is csatlakozik a felhíváshoz a Míves Tojás Múzeum, ahol idén szeptember 16-án (vasárnap) hagyományosan szakmai találkozó és továbbképzés lesz a tojásdíszítők és érdeklődők számára.

Az idei év központi gondolata: a „MEGOSZTÁS MŰVÉSZETE” –  arra  irányítja a figyelmet, mennyire fontos, miként mutatjuk be örökségünket a nyilvánosságnak. A Múzeum létrejöttének eredendő célkitűzése a tojásdíszítő népművészet hagyományainak, összegyűjtött emlékeinek megismertetése a nagyközönséggel, elősegítve ezáltal azok tovább élését. A cél elérését változatos módszerekkel, személyes és közösségi élmények nyújtásával szolgálja: az állandó kiállítás mellett időszakos kiállításokkal, országos rendezvényeken, kulturális, turisztikai konferenciákon való részvétellel, népszerűsítő kiadványok, szórakozva tanító játékok megjelentetésével, az utánpótlás nevelés támogatásával.

A vasárnapi program részeként a szervezők idén is ajánlják a fakultatív sétát a közeli szelídgesztenyésben, illetve a faluban, az 1787-ben az elődje helyén építeni kezdett református kőtemplom megtekintését.

 

A Kultúrházban 13:30-kor kezdődő rendezvényen a résztvevőket a múzeum nevében üdvözli Golomán Alexandra néprajzos.

Rövid kultúrműsor keretében Kiss Ágnes mesemondó „Igazság és hazugság” majd az „Égigérő fa” című meséivel több mint szórakozást nyújt a megjelenteknek.

A szakmai előadás témája: A barcasági csángók írott tojásainak mintakincse, egyéb hagyományok.

A témaválasztás illeszkedik a múzeum immár hagyománnyá váló Kulturális Örökség napi rendezvényeinek témáihoz, összefoglaló ismeretet ad egy nevezetes tájegységi tojásdíszítésről.

Az előadó Veres Emese néprajzkutató, újságíró. Az egy óra időtartamra tervezett előadás után ezúttal is lehetőség nyílik konzultációra.

A rendezvényen való részvétel a tojásdíszítők számára a hivatalos programot megelőzően és követően jó alkalom a múzeummal való találkozásra.

&bnsp;

Megkönnyíti a szervezők munkáját, a megfelelő feltételek előkészítését, ha a részvételi szándékról legkésőbb szeptember 14.-ig értesítést küldenek (e-mail: mivestojasmuzeum@gmail.com

tojas@museum.hu tel.: 06-72-466-605, fax: 06.72-566-012)

Print Friendly, PDF & Email

Hozzászólások

Egy hozzászólás van ehhez: “A Míves Tojás Múzeum programjai a Kulturális Örökség Napjain”


  1. Remek program lehet!

    Más: nem tudom lájkolni a hetedhethatar.hu facebook oldalát…

    Hozzászóló: VIlona | 2018. szeptember 7., 10:36

Szóljon hozzá!Archívum

Hirdetés