David B. Cornstein és Szabó László nagykövetek voltak az AmCham vendégei • Hetedhéthatár

Napi aktuál

David B. Cornstein és Szabó László nagykövetek voltak az AmCham vendégei

David B. Cornstein amerikai és  dr. Szabó László magyar nagykövet voltak az American Chamber of Commerce in Hungary (AmCham) üzleti Fórumának vendégei. A nagykövetek egyetértettek abban, hogy problémás Magyarország energiafüggése Oroszországhoz, továbbá a két ország üzleti kapcsolatát jónak értékelték.

A Budapesten megrendezett üzleti fórumra a két ország nagykövetei 2018. szeptember 4-én 12 óra 28 perckor érkeztek, két perc állt rendelkezésemre, hogy köszöntsem dr. Szabó Lászlót és átadjam neki interjúkötetem, amelyben a vele készült interjú is szerepelt.

12 óra 30 perckor dr Bársony Farkas az AmCham elnöke köszöntötte a megjelenteket és ismertette dr. Szabó László részletes életrajzát, aki a Külgazdasági és Külügyminisztérium második embere volt mielőtt elfoglalta washingtoni hivatalát.

Szabó László, hazánk Egyesült Államokba akkreditált nagykövete kifejtette: az egyik fontos fejlemény az, hogy hamarosan eléri hazánkat az amerikai palagáz (LNG) a szlovák–lengyel interkonnektor megépülése, illetve Magyarország felé történő meghosszabbítása jóvoltából.

Reménykeltően haladnak a horvátországi LNG-terminál kialakítását célzó munkálatok is az adriai Krk szigeten. Harmadik gázforrásunk pedig Románia lesz, ahonnét fekete-tengeri és szárazföldön kitermelt gáz érkezik hazánkba. Egyébként a Fekete-tengeren az ExxonMobil amerikai olajipari óriáscég is végez kitermelést, s arra törekszik, hogy mielőbb megépüljenek a gázvezetékek és a kompresszorállomások. Szabó László hangsúlyozta, hogy ezek a fejlesztések nagyban hozzájárulnak az orosz gázfüggőség csökkentéséhez.

A jelenlegi helyzetet elemezve Szabó László megemlítette, hogy a David B. Cornstein amerikai nagykövet beiktatása körüli napokban másodszorra is beszélt egymással telefonon Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Donald Trump amerikai elnök. További tere lehet az együttműködésnek, hogy hazánk Amerika oldalán részt vehet Irak és Szíria háború utáni újjáépítésé­ben.

Dr. Szabó László (j) és a szerző (b)

Az eddigi projektek közül Washington kiemelte és példaértékűnek tartja, hogy a magyar kormány kétmillió eurós adományból épített újjá Irakban egy az Iszlám Állam terrorszervezet által lerombolt keresztény települést. Szabó László méltatta a két ország közötti kereskedelmi kapcsolatot is. Eszerint a magyar export több mint 6, az import pedig 4 százalékkal nőtt az előző negyedévben. Mintegy 1700 amerikai cég fektetett be eddig Magyarországon, s több mint 100 ezer embert foglalkoztatnak.

Bejelentette,hogy egy új innovációs inkubátorházat nyitnak Washingtonban.

A mintegy húsz perces beszéd után az AmCham elnöke életrajzának ismertetése után az amerikai nagykövetnek adta meg a szót.

David B. Cornstein azt mondta, hogy a magyar munkaerő intelligens, továbbá alacsony a társasági adó kulcsa, s a kormányzat ösztönzi az üzletet. Viszonzásul az amerikai nagykövet is minél több befektetésre buzdította a magyar vállalatokat Amerikában.

Majd így folytatta: problémás, ha egy ország energiaszükségletének 80 százalékát egyetlen másik állam fedezi. Dolgoznak azon Amerikában, hogy 40 százalékot az USA biztosítson – húzta alá.

Az amerikai nagykövet kiemelte annak az 55 millió dollárnak a jelentőségét is, amelyből Washington a kecskeméti katonai repülőtér fejlesztését finanszírozza egy átfogó kelet-európai fejlesztési programban. Érzelmi alapúnak nevezte viszont azt, ahogy a magyar kormány a Közép-európai Egyetemhez viszonyul. David B. Cornstein szerint nem lenne jó, ha a CEU Bécsbe költözne, de úgy vélte, közeledik a probléma megoldása. A nagykövet szintén húsz percet beszélt.

Ezzel a sajtónyilvános rész véget ért.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS