Szemrevaló Fesztivál 2018 • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Szemrevaló Fesztivál 2018

17 film és 7 közönségtalálkozó a német filmes mustrán

Lars Kraume rendezésében az 56-os vonatkozású, valós eseményeket feldolgozó Néma forradalomcímű filmmel nyílik holnap a budapesti Művész moziban a SZEMREVALÓ│SEHENSWERT FILMFESZTIVÁL. A Goethe Intézet, az Osztrák Kulturális Fórum és a Svájci Nagykövetség közös rendezvénye szeptember 27. és október 7. között immár hetedik alkalommal hozza el a német nyelvterület új filmjeinek legjavát, eredeti nyelven, magyar felirattal. 5 tematikus blokkban – Folyamatos múlt, Nő és férfi, Csak azért is, Kié a hatalom? és Rövidfilmek – 17 filmet vetítenek. A SZEMREVALÓ programját hét közönségtalálkozó is színesíti majd. Egy kisebb válogatást bemutatva Szegeden, Debrecenben és Pécsett is lesz SZEMREVALÓ.

 

 

Szeptember 27-én 19 órakor a Művész moziban az idei Müncheni Filmfesztiválon Békedíjjal és rendezői díjjal méltatott, valós eseményeket feldolgozó Néma forradalom (Dasschweigende Klassenzimmer) nyitja az idei SZEMREVALÓT. A film a nagy sikerű Az állam Fritz Bauer ellen című film rendezőjének új alkotása. Két NDK-s gimnazista ráveszi az egész osztályt, hogy egyperces néma csenddel fejezzék ki szolidaritásukat az 56-os magyar forradalom iránt. Az ügy a Stasi fülébe jut, és komoly vihart kavar.A fesztivált követően a film a mozikban is látható lesz majd.

Szeptember28-án20.15-kor pereg a Szimpli (Simpel) című alkotás, melyben anyjuk halála után Ben és szellemi fogyatékos testvére egy lopott rendőrautóban nekivágnak egy kalandos útnak. Szeptember 29-én 20.15-kora Kékről álmodom (BlueMy Mind) című film lesz műsoron, mely idén a Svájci Filmdíjon elnyerte a legjobb film, a legjobb forgatókönyv és a legjobb női főszereplő díját is. A különleges látványvilágú, a coming-of-age, a dráma és a fantasy műfaját ötvöző filmvetítése után vendégünkaz operatőr, Gabriel Lobos.

Október 1-én19 órakor a Murer – Egy per anatómiája (Murer – AnatomieeinesProzesses) című alkotásban Franz Murert 1963-ban bíróság elé állítják a II. világháború alatt elkövetett bűntetteiért, ám a hatalom központjaiban szemet akarnak hunynia múlt felett…A film után Ferdinand Trauttmansdorffal, az Andrássy Egyetem Diplomácia Tanszékének vezetőjével Dési András újságíró, publicista beszélget. „Újságírás nélkül nincs demokrácia. Demokrácia nélkül nincs szabadság. Ha az újságírás meghal, a nyílt, szabad társadalom is meghal.” – hangzik el október 2-án18.30-kor A negyedik hatalmi ág (Die vierteGewalt) című svájci dokumentumfilmben, mely égetően aktuális, mert az álhírek, a bulvársajtó hazug rágalmai vagy a szerkesztőségeket sújtó megszorítások mindnyájunkat érintenek. A film után a közönségtalálkozó a rendezővel, Dieter Fahrerrel.

Október 3-án 20.15-kora Diagonale 2017-en közönségdíjat nyert A lehetséges világok legjobbika (Die beste aller Welten) Adrian Goiginger osztrák rendező saját gyerekkori élményein alapul- a hétéves Adrian és kábítószerfüggő anyja bensőséges kapcsolatáról szól. A vetítés után vendégünk a rendező, Adrian Goiginger, és a producer, Wolfgang Ritzberger. Október4-én20 órakora 303 egy lendületes roadmovie-ban a szereplők olyasmikről beszélgetnek bravúrosan megírt és előadott dialógusokban, hogy az ember természeténél fogva önző-e, hogy vajon boldogtalansághoz vezet-e a monogámia, vagy hogy magunk döntjük-e el, hogy kibe szeressünk bele. A film után közönségtalálkozó a főszereplővel, Anton Spiekerrel.

A Zsaruk (Cops) című filmben Christoph egy bevetés alkalmával jogosnak vélt önvédelemből lelő egy férfit. Miközben egyre súlyosabb poszttraumás teljesítményzavaroktól szenved, kifelé kétségbeesetten igyekszik őrizni az „erős férfi” látszatát. A filmet  a  Max Ophüls Filmfesztiválon a közönségdíjat és a társadalmilag releváns filmnek járó díjat is elnyerte, a Diagonale-n pedig a közönségdíjat és a teljes társulatnak megítélt színészdíjat kapta meg.Október5-én a 19 órai vetítés után vendégünk a rendező, Stefan A. Lukacs.

Idén először egy svájci rövidfilm-válogatás is gazdagítja a programot. A nő és a gyorsvonat főszereplője az immár 71 éves Jane Birkin. Giacun Caduff, a film producere itt lesz Budapesten és október 5-én a 18.30-as vetítés után örömmel beszélget a közönséggel. A SZEMREVALÓN lesz még film többek között az ifjú Karl Marxról, Hitler Hollywoodjáról is, A nőkértcímű film pedig a svájci nők szavazati jogáért indított mozgalom alakulását mutatja be.A filmekre1200 forintos áron vásárolhatóak jegyek, 4 jegy egy időben, 4 különböző előadásra történő megváltása esetén kedvezményes, 4400 forint. Egy kisebb válogatást bemutatva Szegeden, Debrecenben és Pécsett is lesz SZEMREVALÓ.

Teljes program: www.szemrevalofesztival.hu, facebook.com/szemrevalo


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS