Cirkusz a javából • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Cirkusz a javából

Szikramanók – új karácsonyi műsor a Fővárosi Nagycirkuszban

A vadonatúj műsor 2018. október 20-án indult és december 31-ig tart. Amint a cím is sejteti, a szikramanóknak a műsorban végig szerepük van, amellyel a karácsonyi ajándékorientáltsággal szemben ráirányítják a figyelmet olyan értékekre, mint szeretet, törődés, egyensúly, barátság, összetartozás, egymásra figyelés. Ez egyben azt is jelenti, hogy köréjük épülnek a produkciók, általános értelemben és a cirkuszművészet tekintetében egyaránt.

Az előadók döntően oroszok, egy-egy magyar illetve ukrán produkcióval, valamint egy etióp csoporttal tarkítva. A műsorkezdéstől a műsorszámok folyamán végig, a néző egyik ámulatból a másikba esik. Még magához sem tér az előző cirkuszművész által nyújtott, civilként alig felfogható teljesítményből, amikor már jön a következő szám, az emberi teljesítőképesség határait más oldalról feszegetve, a nézősereg csodálatát és tomboló elismerését kiváltva.

Aki rég nem volt cirkuszban, az alig tud hinni az érzékszerveinek, oly módon kerek és tökéletes minden produkció, beleértve a hang- és fényeffektusokat, a zenét, a kivetítést, na és mindenek előtt maguknak a cirkuszművészeknek a szereplését, akik komplexen képzettek, beleértve a ritmust, a mozgást, a táncot, az arcmimikát, a színészi játékot, a gesztusokat, és még sorolhatnánk tovább. A nézőnek csak sejtése lehet róla, valójában azonban nem tudhatja, hogy a könnyed mozdulatokkal mosolyogva bemutatott produkcióban mennyi erőfeszítés, kitartás, lemondás, küzdelem, veríték van azt megelőzően, míg az a porondra kerül. Aztán egy rossz mozdulat véget vethet a karriernek, vagy hosszú időre megszakíthatja. Ezt végiggondolva rá is érezhetünk, valójában mennyire fontosak, sőt alapvetőek a szikramanók által közvetített értékek, amelyek egyben a cirkuszművészek munkájának a pilléreit is képezik.

No de ejtsünk szót magukról a produkciókról is. Egy jeles szakértőkből álló zsűri bizonyára másként látná, jómagam azonban úgy vélem, ez az a cirkuszi műsor, amelyből nem lehet kiemelni egy vagy néhány számot, mert mindegyik műsorszám nagyszerű.

1/ Az ukrán művész kínai lengőrúd számánál felfoghatatlan, hogyan lehet rajta úgy járni és mozogni, mintha a talajon lenne, csak itt a hajló és forgó rúdhoz képest 90 fokban, a talajhoz viszonyítva pedig a testét a levegőben vízszintesen megtartva.

2/ A magyar művész magasdrót számát (régies nevén kötéltánc) lélegzetelállítva figyeltük, benne az egykerekű kerékpározást, szaltózást, átjutást bekötött szemmel, székre állva átkelést a másik oldalra, táncot és ugrókötelezést, biztosítókötél és háló nélkül.

3/ Az orosz művésznő kutyaidomítása könnyed volt, ötletes és humoros. Az egyik legrégebbi kutyafajta képviselői, a nagytermetű masztiffok és apróbb társaik produkálták magukat, szemmel láthatóan igen nagy igyekezettel és élvezettel téve eleget a „gazdinak”.

4/ A magyar páros rúdon előadott perzs száma tökéletes együttműködésen és egyensúlyozáson alapul. A férfi a vállán egy ponton tartja a rudat függőlegesen, amelyen a páros női tagja teljes biztonsággal mozog, a talajhoz képest vízszintesen egyensúlyozva.

5/ Orosz akrobatacsoport ugródeszka mutatványt produkált, a kupola tetejét csaknem elérő lendülettel kivitelezett ugrásokkal, forgásokkal. A hatást fokozta a produkciót végigkísérő frenetikus rock and roll zene és tánc, és az öltözékek színkavalkádja.

6/ Öt fehér tigrissel bemutatott orosz idomítás kezdő képe: idomár és tigrisek egymással szemközt fekszenek. A méltóságteljes állatok a levegőben úszva ugrottak, vagy forogtak, szökelltek. Az idomár meg-megsimogatta őket, és rájuk is feküdt.

7/ Zsonglőrszám keretében az ukrán művész lenyűgöző tánccal egybekötött talajtornával párosítva mutatta be produkcióját a labdákkal, miközben előadta Narcisszusz történetét. A varázslatos szám elemei igen magas művészi fokon teljesen eggyé forrtak.

8/ Orosz páros által előadott levegőszám elegáns, könnyed, és alig hihető volt, amint a páros férfi tagja lábbal kapaszkodott a levegőben lógó létrán, egyik kezében tartva a női akrobatát az egyik kezénél fogva, miközben mindketten forogtak és egyensúlyoztak.

9/ A fekete oroszlánok nevű etióp ugrócsoport erőteljes, lendületes produkciót mutatott be. Öltözetükkel, mozgásukkal, kísérő zenéjükkel és kiáltásaikkal, mint egzotikus elemekkel tovább gazdagították a változatosságban egyébként sem szűkölködő műsort.

10/ Az orosz bohócok több műsorszámot adtak elő, így fergeteges dobszólót, tollaslabdázást, bűvészkedést, három egymásra rakott egykerekűn biciklizést és közben tányérzsonglőrködést, labdazsonglőrködést. Mindezt sokrétű profizmussal, nagyszerű karakterekkel, és persze magával ragadó humorral.

 

A nagyszerű műsor osztatlan sikert aratott a teltházas nézősereg körében, amely szokásos módon minden korosztályt magában foglalt. Aki mostanáig nem jutott el a cirkuszba, december 31-ig még feltétlenül menjen el, ha páratlan élmény részese szeretne lenni.

 

A csupa dicséret után, a műsor értékét cseppet sem csorbítandó, két megjegyzést tennék.

Az egyik: A műsorvezető kellemes karácsonyt kíván a publikumnak, amely novemberben, sőt még akár december közepe előtt is korai. Lehetne a karácsonyi kívánságot a december 25-ét közvetlenül megelőző napokra korlátozni, míg a korábbi időszakban csak kellemes ünnepi készülődést, később pedig például a karácsonyi hangulat megidézését kívánni?

A másik: A záróképhez a zene egy elcsépelt amerikai karácsonyi műdal, amelyet például a bevásárlóközpontok is unos-untalan zengenek advent idején. Lehetne helyette inkább a nívós műsorhoz színvonalban illően, egyet választani a szépséges magyar karácsonyi dalaink közül?


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS