Jean-Marie Chevret: Amazonok – Három év múlva • Hetedhéthatár

Színház

Jean-Marie Chevret: Amazonok – Három év múlva

A Rózsavölgyi Szalon legújabb bemutatója

magyarországi bemutató

Az Amazonok szerzőjétől kikövetelték a folytatást a párizsi nézők. Ezért is írta meg a „második részt”: Amazonok – Három év múlva. Egy újságíró megkérdezte tőle, mit szól ehhez a „bulvársikerhez”. Megütközött ezen az író, és azt mondta: „Miért lenne bulvár, ami elképesztő siker? Ez egy szellemes kortárs darab modern nőkkel és modern problémákkal.”

Az Amazonok című darabnak – amely három éve megy nagy sikerrel a Rózsavölgyi Szalonban – megszületett a folytatása: az új történetben három év telt el az „amazonok” életében. Ők hárman: Martine, a negyven körüli háziasszony, akit a férje elhagyott egy huszonéves szőkeségért, de ma már boldogan él argentin szerelmével, Pablóval, főz, mos, vasal, hagyja, hogy Pablo dédelgesse. A bolondos Annie időközben férjhez ment egy idős milliomoshoz, aki tényleg önmagáért szerette őt, de a férfi hamar meghalt, ugyanakkor rengeteg pénzt hagyott Annie-ra, ő meg bolondosabb és tisztánlátóbb is, mint valaha, s az egyik furcsa holmit vásárolja a másik után. Guillaume és Loïc továbbra is bérlik Martine hatalmas párizsi lakásának – afféle női kommuna ez – felső szintjét, és tökéletesen boldogok. Micky pedig, a könyörtelen üzletasszony, aki elriasztja magától a férfiakat… De tényleg: hova tűnt Micky? Miért nem érik el őt soha? Miért kerüli őket? És egyáltalán: valóban olyan tökéletes minden? Az Amazonok folytatása is tele fordulattal, meglepetéssel, mire a néző választ kap a kérdésekre.

Az Amazonok ősbemutatója 2003-ban volt Párizsban; a produkció több mint 750 előadást élt meg. A hatalmas siker ösztönözte a szerzőt: Chevret 2007-ben megírta a darab folytatását.

Az előadás Jean-Marie Chevret engedélyével jött létre. Magyarországi jogok: Hofra Színházi és Irodalmi Ügynökség.

 

Szereplők
Martine: Náray Erika
Annie: Györgyi Anna
Micky: Auksz Éva
Guillaume: Ozsgyáni Mihály
Loïc: Héricz Patrik
Pablo: Sztarenki Pál

Fordította: Tótfalusi Ágnes
Díszlettervező: Enyvvári Péter
Rendező: Szarka János

Bemutató: 2018. december 13.

 

Náray Erika, aki Martine megformálója:

„Ha jó a vígjáték, persze hogy vannak mélységei. De fordítsuk meg a dolgot: komoly dráma is csupán akkor tud jól működni, ha ellenpontok, akár humoros helyzetek erősítik a drámai pillanatokat. Az Amazonokat történetesen csak azért nevezzük vígjátéknak, mert arányaiban valóban több benne a vígjátéki helyzet. De nem egy bohózat, nem akarjuk, hogy a nézők minden percben vastagon hahotázzanak. Egyetlen vígjátékot sem lehet úgy végigvinni, hogy folyamatosan a nevetésre játszunk, nemcsak fárasztó tud lenni ez, ám unalmas a színésznek és a közönségnek is. Az ilyen „játékmód” pusztán villámtréfák sora lenne.”

 

Auksz Éva – ő játssza Mickyt:

„Az Amazonok – Három év múlva szerintem elképesztően jó korrajz. Fantasztikusak ebben a francia szerzők. Nemcsak a maiak, de a klasszikusok is. Ez a darab is könnyed, tele zseniális és nagyon mai mondatokkal, mégis van benne egy humorral körbevont mély kritika is a korról, amelyben élünk. Nem leleplez, hanem szellemesen és elegánsan megmutatja, milyenek is vagyunk. Elgondolkodtat, miközben nem terrorizálja az elmét. Nyilván arról is szól: nem elég megszerezni egy férfit, vagy egy nőt, egy barátot, könyörtelenül kell azon dolgozni, hogy egy kapcsolat kiállja a „krízispróbákat”. Ez a legnagyobb ereje a „mongúzoknak”, vagyis az amazonoknak is, hogy nem tudja őket úgy elsodorni az élet, hogy ne legyenek megbocsátók egymással. Bármi történhet velük, egymás támaszai maradnak.”

 

Györgyi Anna, aki Anniet alakítja:

„Mindhárom »amazon« változott a három év alatt. Mindhárman rendkívül büszkék a függetlenségükre, miközben tartozni is szeretnének valakihez. Illetve vágynak a szeretetre, mert mégiscsak az adja a legnagyobb biztonságot egy kapcsolatban. De hogyan lehet társat találni a szuverenitás feladása nélkül? Erről is szól a darab. Meg talán arról is: a férfiakban van egy tétovaság annak kapcsán, jelenleg milyen elvárásoknak kellene megfelelniük. A nők viszont valahogy mindig megoldják a kínos vagy kritikus helyzeteket is, amelyekbe belelavírozzák magukat.”

 

Szarka János rendező:

„Három év után folytatódik Martine, Annie, Micky, Guillaume és Loïc története. Három nő, két férfi. Egy család? Öt ember. Pont olyanok, mint mi, mindannyian. Szeretnék, ha szeretnék őket… és szeretnének szeretni.”


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS