José Carreras: Az énekléssel az a probléma, hogy nemcsak a tehetségen múlik • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

José Carreras: Az énekléssel az a probléma, hogy nemcsak a tehetségen múlik

Sajtótájékoztató

José Carreras a Papp László Arénában megtartandó koncertje előtt Budapesten 2018. december 16-án az Aria Hotelben találkozott a sajtó képviselőivel. A sajtótájékoztatón Ács János, a világhírű magyar származású karmester mutatta be a sajtó képviselőinek Carrerast. Az elhangzott négy kérdésből lapunk tette fel az elsőt és a másodikat, amit az alábbiakban közlünk.

Több más művészhez hasonlóan, kialakult-e Önnél is olyan szokás, amely a színpadra lépés előtt, babonából végzett valamilyen „szertartásban” nyilvánul meg? Ha igen, ez miből áll?

Engedje meg, hogy angolul válaszoljak, mivel ön így kérdezett.

Rendben.

José Carreras, mögötte a szerző

Válaszom egyértelműen nemleges, nincsenek ilyen szokásaim.

A turnékra/fellépésekre Ön hogyan készült, illetve készül? Lehet-e, kell-e ilyen erőpróbákra külön is felkészülni, ha úgy tetszik, edzeni fizikailag, hangtechnikailag, pszichésen, vagy elegendő a megfelelő életmód folytatása?

Az énekléssel az a probléma, hogy nemcsak a tehetségen múlik, hanem a fizikai állapoton is, hogy milyen a hangszálak elhelyezkedése. Sérülékenyek, ezért oda kell rájuk figyelni. Az időjárásra, a megfelelő étel- és italfogyasztásra. A vízmennyiség a legfontosabb színpadra lépés előtt, ezen áll minden.


HozzászólásokArchívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS