Sztahanov • Hetedhéthatár

Népszerű tudomány

Sztahanov

Sztahanov

A véget nem érő munkaversenyek az 1930-as évek közepétől terebélyesedtek országos mozgalommá, aztán váltak nemzetközivé (példaképünk a nagy szovjet elefánt!). Az egyik kiemelkedő teljesítményt nyújtó bányászról, Sztahanovról nevezték el. Majdnem minden esetben bebizonyosodott, hogy több ember dolgozott a kezük alá, mert e nélkül, egyedül teljes képtelenség lett volna ekkorát teljesíteni. (Csak egy példát hozok Sztahanov elvtárshoz: 226 tonna szén kitermelése 5 és fél óra alatt. Na, ne vicceljünk, kérem! Másfél évig voltam bányász. Földalatti csillés beosztásom miatt is nyugodt lelkiismerettel kijelenthetem, hogy ilyen egyszerűen nem is létezhetett.)

A hazai mozgalom egyik kitüntetett képviselője Pióker Ignác Kossuth-díjas gyalus volt.

Az emberek nem szerették ezt a mozgalmat, mert előbb-utóbb normaemelés lett minden sztahanovista sikerből.

 

Ki kivel van?

Az 1939. augusztus 23-án megkötött Molotov-Ribbentrop-féle szovjet-német megnemtámadási szerződés egyenesen vezetett a II. világháborúhoz. A katonai semlegesség mellett a titkos záradékban felosztották maguk között Kelet- és Közép-Európát. De miért nem hívjuk ezt Sztálin-Hitler paktumnak? Hiszen a lényegét mindkét diktátor egyformán akarta, csak más és más megközelítés miatt.

Hitlernek azért jött kapóra ez a szerződés, mert Lengyelország megtámadása esetén nem kellett számolnia szovjet támadással. Sztálin egyik változata az volt, hogy a két diktatúra vállvetve harcol, és együtt igázza le Európa nagy részét. A másik változat az volt, hogy megvárja, míg a kapitalista hatalmak kölcsönösen kivéreztetik egymást, és utána könnyen diadalmaskodik rajtuk.

Amíg a németek felőrölték a lengyel ellenállást (az egyenlőtlen küzdelemben lovassággal a német tankok ellen), addig a szovjetek is megtámadták Lengyelországot. Ez is micsoda aljasság volt! A világ két leghatalmasabb hadserege együtt a lengyelek ellen. És még volt pofájuk ezt a következőképpen tanítani nekünk az iskolában: … a Szovjetunió felszabadította Lengyel­ország németek által meg nem szállt területeit. Hiába volt ilyen nyakatekert az indoklás, ekkora hazugságot soha nem vettünk be. Könyörgöm, a szovjetek felszabadítottak lengyel területet? Ki alól? Kik alól? A lengyelek alól? Ezt az idióta mesét, a szemenszedett hazugságot már akkor sem tudták beadni nekünk.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS