Dévényi Sándor építész kiállítása • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Dévényi Sándor építész kiállítása

2019. április 5-től május 5-ig tekinthető meg a Pécsi Galériában Dévényi Sándor építész különböző léptékű, a várostervtől a kilincsig ívelő, az építészeten messze túlmutató koncepciókat is magába foglaló életművének legfontosabb munkáiból rendezett kiállítás.

Dévényi Sándor építész rendkívül összetett és sokrétű életművében az egyes épületek mellett a különböző szakmai közösségekben és a közéletben való jelenlét is kiemelkedő hatású. Számos jelentős kezdeményezés életre hívója, társalapítója, egyetemi tanár, a magyar organikus építészet nemzetközi diskurzus által is számon tartott mestere.

 

 

Szülővárosa a gazdag múltú Pécs, a magyar mediterráneum, életének alapélménye. Családi gyökerei anyai ágon több generáción keresztül Pécsig, a nemesi származású apai ágon Dévényen át egészen Zágrábig nyúlnak. Pécs városa Csete György és Jankovics Tibor egyedi építészeti gondolkodásán, a Pécs Csoport szellemiségén, valamint a Dunántúli Építész Stúdión keresztül is meghatározó módon hatott pályafutására. Emellett Makovecz Imre emberi-alkotói magatartása, míg a klasszikus építészek közül Wright, Gaudí és pécsi kortársa, Pilch Andor a példakép számára. Ma is Pécsett él és alkot, Skrobák Lászlóval alapított irodájában számos fiatal tanulta meg a szakma mesterfogásait.

Az organikus építészet Dévényi Sándor számára munkamódszer, egyben viselkedésforma és filozófia: érzékenyen igazodik a környezethez, térben és időben a történeti élő szövethez, amelynek fejlődése, anatómiája van. „Csak az nyúlhat bele egy ilyen szervezetbe, aki annak élettani vonatkozásaival tökéletesen tisztában van, akár egy operáló orvos. A meglévő közegben testet öltő új gondolat, azaz épületeink szintén élőlények, születnek, fejlődnek, lélegeznek. Az építészet még atomizálódó világunkban is képes lehet ezzel az átélő hozzáállással a nagyobb egységet előmozdítani. Az «átfogalmazás» az organikus gondolkodásnak olyan prioritása, mely minden helyzetben energiát ad a megoldás megtalálásához. Amikor megérzem a ház lényegét, az egy egységes képben jelenik meg, amelyből a részek a rajzpapíron bonthatók ki, és logikusan következnek az egészből. Engem mindig a nagy összefüggések érdekeltek, amelyek a legkisebb részletben is megjelennek” – vallja.

A kiállítás kurátora: Dénes Eszter
Megnyitó: 2019. április 5., péntek 17.00
Helyszín: Pécsi Galéria
A tárlatot megnyitja: Pinczehelyi Sándor
Alkotói tárlatvezetések: április 11. (csütörtök) 17.30, május 3. (péntek) 11.00

Print Friendly, PDF & Email

Hozzászólások

Nincs hozzászólás ehhez: “Dévényi Sándor építész kiállítása”Szóljon hozzá!Archívum

Hirdetés