Április 27-én átadják a magyar filmdíjakat • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Április 27-én átadják a magyar filmdíjakat

Április 27-én, szombaton este a Pesti Vigadóban a televíziós forgalmazású filmek díjátadóját, április 28-án, vasárnap este a Vígszínházban pedig a moziforgalmazású alkotások 2019-es Magyar Filmdíj díjátadóját rendezik meg. A Magyar Filmakadémia Egyesület szervezésében, a Magyar Nemzeti Filmalap és az NMHH Médiatanácsa támogatásával rendezett 5. Magyar Filmhéten összesen 200 film, köztük 21 nagyjátékfilm versenyez. A televíziós forgalmazású filmek díjátadóján 45 kategóriában osztanak ki díjakat, míg a moziforgalmazású filmek versenyében 19 kategóriában. Immár nyilvános a nagyjátékfilmes jelöltek ötös listája. A Magyar Filmakadémia tagjai titkos szavazással döntöttek el, hogy mely nagyjátékfilmes alkotást és alkotót jelölték a 2019-es Magyar Filmdíjra. Mindkét eseményen Közönségdíjat is adnak majd át.

Most vált nyilvánossá, hogy a Magyar Filmakadémia tagok titkos szavazásának eredményeként mely moziforgalmazású alkotókat és alkotásokat jelölték a 2019-es Magyar Filmdíjra. A. Magyar Filmdíjátadók a hazai mozgóképipar legfontosabb rendezvényei. Április 27-én, szombaton este a Pesti Vigadóban a televíziós forgalmazású filmek (tévéfilm, televíziós sorozat, kisjátékfilm, dokumentumfilm, ismeretterjesztő film és animációs film) díjátadóját, április 28-án, vasárnap este a Vígszínházban pedig a moziforgalmazású alkotásokról derül ki, hogy idén végül kik vehetik át a díjakat.

Az 5. Magyar Filmhéten 21 nagyjátékfilm és 3 egészestés animációs film versenyez a Corvin moziban. A seregszemlére az alkotók a 2018-ben Magyarországon mozi forgalmazásba került filmalkotásokat nevezhették. A műfaji kategóriák mellett 16 szakmai kategóriában – rendező, női, férfi főszereplő, női, férfi mellékszereplő, operatőr, forgatókönyv, vágás, zene, díszlet, jelmez, smink, és hang – adnak majd át díjakat. A Magyar Filmakadémia tagsága titkos szavazással döntött az idei jelöltekről. Ez alapján a BÚÉK, az Egy nap, a Remélem legközelebb sikerül meghalnod…, a Rossz versek és az X – A rendszerből törölve versenyeznek a Legjobb játékfilmnek járó Magyar Filmdíjért, a Legjobb első film kategóriában pedig az Egy nap, a Lajkó – cigány az űrben, a Remélem legközelebb sikerül meghalnod…, a Tegnap és a Virágvölgy vannak a jelöltek között. A Legjobb rendező kategóriában Goda Krisztina, Reisz Gábor, Schwechtje Mihály, Szilágy Zsófia és Ujj Mészáros Károly kapta az Akadémiától a legtöbb szavazatot. A Legjobb női főszereplőnek járó díjért Balsai Mónika (X – A rendszerből törölve), Gera Marina (Örök tél), Radnai Csilla (Nyitva), Szamosi Zsófia (Egy nap) és Török-Illyés Orsolya (A rossz árnyék) versenyeznek majd. A Legjobb férfi főszereplő kategóriában Hegedűs D Géza (A Hentes, a K*rva és a Félszemű), Keresztes Tamás (Lajkó – cigány az űrben), Kovács Lehel (Nyitva), Mohai Tamás (Vándorszínészek) és Rába Roland (Paraziták a Paradicsomban) között dől majd el a verseny. Idén három egészestés animációs film – Egy év Hoppifalván, rendező: Rófusz Ferenc, Lengemesék 2- Tél a Nádtengeren, rendező: Pálfi Zsolt és a Ruben Brandt, a gyűjtő, rendező: Milorad Krstić – versenyez a Magyar Filmdíjért. A jelöltek teljes listája e hír végén található.

Április 27-én, szombaton este a Pesti Vigadóban a televíziós forgalmazású filmek díjátadóján, vasárnap este pedig a Vígszínházban derül majd ki, hogy kik kapják a Magyar Filmdíjakat, illetve mely televíziós és mozifilm bizonyult a közönség kedvencének.

 

www.filmhet.hu           https://www.facebook.com/magyarfilmhet

 

A JÁTÉKFILMES NOMINÁLTAK TELJES LISTÁJA

Legjobb játékfilm
BÚÉK – rendező: Goda Krisztina ,producer: Zákonyi S. Tamás, Geszti Péter, Ditz Edit
Egy nap – rendező: Szilágy Zsófia ,producer: Pataki Ági, Kenesei Edina
Remélem legközelebb sikerül meghalnod…, rendező: Schwechtje Mihály ,producer(ek): Pusztai Ferenc, Petrányi Viktória
Rossz versek, rendező: Reisz Gábor, producer(ek): Berkes Júlia producer, Estelle Robin You producer, Petrányi Viktória executive producer
X – A rendszerből törölve, rendező: Ujj Mészáros Károly ,producer(ek): Muhi András,Ferenczy Gábor

Legjobb rendező
Goda Krisztina, rendező: BÚÉK
Reisz Gábor, rendező: Rossz versek
Schwechtje Mihály, rendező: Remélem legközelebb sikerül meghalnod…
Szilágy Zsófia, rendező: Egy nap
Ujj Mészáros Károly, rendező: X – A rendszerből törölve

Legjobb női főszereplő
Balsai Mónika / X – A rendszerből törölve
Gera Marina / Örök tél
Radnai Csilla / Nyitva
Szamosi Zsófia / Egy nap
Török-Illyés Orsolya / A rossz árnyék

Legjobb férfi főszereplő
Hegedűs D Géza / A Hentes, a K*rva és a Félszemű
Keresztes Tamás / Lajkó – cigány az űrben
Kovács Lehel / Nyitva
Mohai Tamás / Vándorszínészek
Rába Roland / Paraziták a Paradicsomban

Legjobb női mellékszereplő
Bánsági Ildikó / Az Úr hangja
Börcsök Enikő / A Hentes, a K*rva és a Félszemű
Döbrösi Laura / Örök tél
Láng Annamária / Egy nap
Monori Lili / Rossz versek

Legjobb férfi mellékszereplő
Fekete Ádám / Az Úr hangja
Gyabronka József / Lajkó – cigány az űrben
Kovács Zsolt / Rossz versek
Nagy Zsolt / A Hentes, a K*rva és a Félszemű
Orosz Ákos / Örök tél

Legjobb forgatókönyv
Divinyi Réka, Goda Krisztina / BÚÉK
Köbli Norbert, Szász Attila / Örök tél
Reisz Gábor / Rossz versek
Schwechtje Mihály / Remélem legközelebb sikerül meghalnod…
Szilágyi Zsófia, Mán-Várhegyi Réka / Egy nap

Legjobb vágás
Hargittai László / Örök tél
Kővári Szabolcs / Remélem legközelebb sikerül meghalnod…
Lemhényi Réka / Az Úr hangja
Mezei Áron / Nyitva
Tálas Zsófia / Rossz versek

Legjobb fényképezés
Becsey Kristóf, Bálint Dániel / Rossz versek
Erdély Mátyás / Napszállta


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS