A Lélek Útja - Radnóti Miklós vers-zarándoklat 2019 • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

A Lélek Útja – Radnóti Miklós vers-zarándoklat 2019

Tóth Péter Lóránt

Gyalogos vers-zarándoklat a 110 esztendeje született és 75 esztendeje elhunyt Radnóti Miklós és az ártatlanul elhurcolt bori munkaszolgálatosok tiszteletére Borból, Lager Heidenau-ból Abdáig

Tóth Péter Lóránt kunszentmiklósi tanár, versvándor 2019. augusztus 31. indul a szerbiai Borból, 800 kilométert megtéve az erőltetett menet útján, hogy szeptember 24. érkezzen meg a Győr melletti Abdáig, a költő halálának feltételezett helyszínéig. (650 kilométert gyalog, Mohács és Szentkirályszabadja között vonaton: ezt a távot a bori munkaszolgálatosok is vagonokban tették meg.) Az egyedülálló vállalás három országot köt össze a megbékélés, a Radnóti által felmutatott humánum minden időben való tiszteletére és megőrzésére: Szerbiát, Horvátországot és Magyarországot. A vers-zarándoklat közel 100 településen halad át. Tóth Péter Lóránt a magyarok által is lakott települések közül 15 helyszínen a bori notesz verseiből és Kőszegi Ábel Töredék című könyvéből összeállított monodrámával emlékezik a Költőre és a háború névtelen áldozataira. Az előadás címe: „…lélek vagyok, élni szeretnék!” Az előadást Hajvert Ákos tanár, Radnóti-díjas versmondó rendezi.

Az előadásokon kívül a helyi szervezők emléktábla-avatásokkal, szentmisékkel, istentiszteletekkel is megemlékeznek Radnóti Miklósról és sorstársairól.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS