Az Asztma Világnapja • Hetedhéthatár

Emberi tényező

Az Asztma Világnapja

Május első keddje az Asztma Világnapja ebben az évben május 7-én volt. A nemzetközi tudományos közösség asztmára vonatkozó irányelve néhány napja megújult, és az enyhe betegség kezelésére vonatkozóan egy új lehetőséget javasol.

Az asztma jól kezelhető népbetegség. Magyarországon 300 ezer gondozott asztmás beteg él és feltehetően további 150 ezer betegnél nem kezelt a betegség. Ezt egy időben két helyen is elmondták – a Korányi Pulmonológiai Intézetben és egy egészségüggyel foglalkozó konferencián a Budapesti Gazdasági Egyetemen.

Közel félmillió asztmás betegségben szenvedő ember lehet Magyarországon, a gondozott betegek száma 300 ezer. Világszerte, így hazánkban is jellemző, hogy a betegek közel fele nem használja rendszeresen a megelőző gyógyszerét. A nemzetközi tudományos közösség asztmára vonatkozó irányelve néhány napja megújult, és az enyhe betegség kezelésére vonatkozóan egy új lehetőséget javasol.

A Társadalmi és betegszervezetek a népegészségügyért című konferencia a légszennyezettségre és annak egészségre gyakorolt hatásaira fókuszált. Ez utóbbin a Betegszervezetek Magyarországi Szövetsége, a Nemzeti Betegfórum, valamint az Európai Népegészségügyi Szövetség (EPHA) szervezésében, az EMMI Egészségügyért Felelős Államtitkársága, a Nemzeti Népegészségügyi Központ, az Agrárminisztérium Környezetvédelemért Felelős Államtitkársága és az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezésegészségügyi Intézet részvételével tanácskoztak.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS