Búcsú Törtely Zsuzsától • Hetedhéthatár

Asztaltársaság

Búcsú Törtely Zsuzsától

 

Dr. Vargháné Törtely Zsuzsanna

Szomorúan tudatjuk, hogy dr. Vargháné Törtely Zsuzsanna barátunk és szerzőtársunk, dr. Vargha Dezső felesége, június 5-én 66 éves korában elhunyt. Temetése evangélikus szertartás szerint június 27-én, csütörtökön 15 órakor lesz a pécsi köztemető díszterméből, nagy ravatalozójából. A szertartást Ócsai Zoltán lelkész végzi.

A pécsi Mátyás Király Utcai Általános Iskolában tanított, és 1978-tól nyugdíjazásáig irányította a Kicsinyek Kórusát.

Énektanárként, karvezetőként elsősorban zenei témájú írásai jelentek meg a nyomtatott Hetedhéthatárban. Továbbá írt a pécsi városvédők munkájáról, a Zsolnay-szobor felújításáról, irodalomról, művészetről. Kedves személye, mindig mosolygó arca sajnos már csak emlék marad.

A 2003. február 7-én megjelent lapszámban a 70 éves Ivasivka Mátyást köszöntötte. Álljon most ez az írása itt, az emlékére.

Ivasivka Mátyás 70 éves

Pécs város zenei életének egyik meghatározó személyisége, Ivasivka Mátyás 70 éves. E kerek évforduló kapcsán idén januárban a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziuma ünnepi hangversenyt rendezett az iskola karnagy-tanára tiszteletére. E jeles alkalomra eljöttek az egykori és jelenlegi kollégák, tanítványok, pályatársak, a pécsi zenei társadalom képviselői.

Életrajzából tudjuk, hogy orvos szeretett volna lenni, de az élet úgy hozta, hogy tanár lett. 1957-től megszakítás nélkül a Nagy Lajos Gimnázium tanára. Ezzel párhuzamosan 1963-ban Kodály Zoltán támogatásával megalapította a Janus Pannonius Gimnáziumban az ének-zene tagozatot, melynek több mint egy évtizedig tagozatvezetője volt. Munkásságában a tanári hivatás mellett a különböző kórusok vezetése, valamint a cserkészet voltak meghatározók.

Pontossága, precízsége, hatalmas munkabírása, humora közismert – mondta róla Tillai Aurél Liszt-díjas karnagy, amikor jó barátként, pályatársként, a Pécs-Baranyai Kórusszövetség elnökeként köszöntötte az ünnepeltet.

A Ciszterci Gimnázium különböző zenei együttesei – Borbás Lili, Bergics Lajos és Nagy Ernő vezetésével – természetesen muzsikával köszöntötték Ivasivka Mátyást. A Városháza ajándékát és dr. Toller László polgármester üdvözlő szavait Póla József közoktatás-vezető tolmácsolta. A gimnázium nevében Páva Péter igazgató, a Kórusszövetség nevében pedig Kertész Attila karnagy méltatta Ivasivka Mátyás munkásságát. A kollégák, pályatársak köszöntői után Várnagy Viktor, a 97 éves cserkésztestvér emlékezett a mozgalom „hőskorára”, felidézve a múltat, mely ma már a történelem része.

Az emelkedett hangulatú születésnapi koncert végén Ivasivka Mátyás a gimnazisták és egykori tanítványok összkarának élén Kodály: Forr a világ című kánonját vezényelte. A régi mozdulatok, az együtténeklés öröme még sokáig emlékezetünkben marad…

Az egykori tanítványok nevében:

TÖRTELY ZSUZSA

 


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS