Könyvbemutatóval egybekötött kiállításmegnyitó a 130 éves Fővárosi Nagycirkuszban • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Könyvbemutatóval egybekötött kiállításmegnyitó a 130 éves Fővárosi Nagycirkuszban

Könyvbemutatót és kiállításmegnyitót tartottak 2019. június 27-én a Fővárosi Nagycirkuszban. Az eseményen bemutatták az intézmény megbízásából készített Cirkuszi Csodaemberek – Életútinterjúk cirkuszművészekkel című öt részből álló, fotókkal gazdagon illusztrált köteteket, amelyek a magyar cirkuszművészet neves artistaművészeinek életébe nyújtanak bepillantást, akik nagyban hozzájárultak a magyar cirkuszművészet világhírűvé tételéhez, valamint kulturális nagykövetekként a világ minden pontjára elvitték a magyar kultúra egy szeletét.  A kötetek átfogó betekintést nyújtanak az artistaművészek zárt, és izgalmas világába, fellebbentik a fátylat a kulisszatitkokról, fájdalmakról és sikerekről, akaraterőről és kitartásról, valamint olyan egyedi, emberi sorsokról, amik mindannyiunk számára példaértékkel bírnak.

Fekete Péter mond köszöntőt

Köszöntőt mondott Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára. A könyvekből részleteket olvasott fel: Fehér Anna Jászai Mari-díjas színművész, érdemes művész. Az eseményen Pál Dániel Levente, a Fővárosi Nagycirkusz dramaturgja és a kötetek szerkesztője beszélgetett az interjúkat készítő Szekáry Zsuzsannával, a kötetekben található díjnyertes fotók készítőjével, Urbán Ádám fotográfussal és az életműveket megosztó artistaművészekkel.

A könyvbemutatót követően nyílt meg a Nincs mááásik! 130 éves a Fővárosi Nagycirkusz című kiállítás a Fővárosi Nagycirkusz közönségforgalmi terében, melynek anyagát a kiállítás kurátora, Szonday Szandra cirkuszkutató és Joó Emese, az intézmény muzeológusa állította össze. A kiállítás középpontjában egy nagy fal áll, ahol a Fővárosi Nagycirkusz épületét érintő változásokat és a majd hetven éve fennálló Baross Imre Artistaképző Intézetet mutatják be ritkán látott archív filmfelvételekkel, valamint a tárlat tisztelgés a világhírű zenebohóc, Eötvös Gábor emléke előtt. Ezen kívül különböző izgalmas, a cirkuszművészethez kapcsolódó tárgyakat láthatott a közönség, amik a Fővárosi Nagycirkuszhoz kötődő artistaművészektől, a Baross Imre Artistaképző Intézetből, valamint a cirkuszlátogatók által felajánlott emlékekből és történetekből állnak.

Fehér Anna részleteket olvas fel a megjelent könyvekből

Az egy éven át látogatható tárlat különböző cirkuszhoz köthető kulcsfogalmak köré épül és játékos formában szabad mozgást enged a nézőknek, hogy felfedezzenek különböző összefüggéseket történelmi események és momentumok között, időben és térben. A kiállított tablókon szintén archív anyagok láthatók, különböző plakátok, dokumentumok, fotók, amelyek a Fővárosi Nagycirkusz gyűjteményébe, illetve különböző magángyűjteményekhez vagy múzeumokhoz tartoznak. Rengeteg különleges tárgy kerül kiállításra, például az egész világot megjárt rekvizitek, különböző artistakellékek, kosztümök, cipők. A kiállítás által a közönség bepillantást nyerhet a világhírű magyar artisták és a cirkusz művészet zárt világának mindennapjaiba, és beleshetnek a kulisszák mögé.

A kiállítást megnyitotta: Kassai Hajnal, az Emberi Erőforrások Minisztériumának Múzeumi Főosztályának főosztályvezetője és Eötvös Tibor, az Artistaművészek és Cirkuszi Dolgozók Szakszervezetének elnöke. Az esemény díszvendége Eötvös Gábor, Jászai Mari-és Hortobágyi Károly-díjas artistaművész volt.

Az ingyenes kiállítás egy éven át, a cirkusz nyitvatartási idejében látogatható, azaz minden előadás kezdési időpontja előtt egy órával és az előadás végét követő egy órában.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS