Páncélos hadvezérek • Hetedhéthatár

Népszerű tudomány

Páncélos hadvezérek

Az I. világháborúban először alkalmazott páncélosok a II. világháborúban már döntő haderővé váltak. Mindegyik hadseregben elit alakulatoknak számítottak, csakúgy, mint a légierő és a haditengerészet egységei.

A páncélosok leghíresebb hadvezérei a németeknél Guderian vezértábornagy, Rommel vezértábornagy és Sepp Dietrich SS-Oberstgruppenführer, a szovjeteknél Rokosszovszkij marsall, az angoloknál Montgomery marsall, az amerikaiaknál Patton marsall.

Heinz Guderian panaszkodott, hogy sokkal keményebben kell harcolnia az elöljáróival, mint a franciákkal.

Erwin Rommelt, a sivatagi rókát, a Nyugati Fal védelmező vezértábornagyát az 1944. július 20-i Hitler elleni merényletben való részvétel vádjával öngyilkosságba kergették.

Sepp Dietrich, mint a 6. SS Páncélos Hadsereg parancsnoka egyszer keserű kifakadásba kezdett, hogy az egysége azért a 6. SS Páncélos Hadsereg nevet kapta, mert mindössze 6 páncélosa maradt.

Montgomery tábornok a 8. brit hadsereg élén 1942. november 4-ére az első hadászati jelentőségű vereséget mérte a német hadseregre. Az 1944. június 6-án partra szállt szövetséges erők főparancsnokának helyettese, majd a 21. Szövetséges Hadseregcsoport vezetője lett. A NATO Európai erőinek parancsnokhelyettese (1951–1958).

 

Rokosszovszkij marsall

Konsztantyin Rokosszovszkijt 1937-ben tartóztatták le. 1939-ben a Gulágon kétszer is kivégzőosztag elé állították, a kivégzés azonban szerencsére elmaradt. 1940 tavaszán szabadult. Tyimosenkó marsall hívta vissza a hadseregbe, ezredesi rendfokozatba. Hamar emelkedett a ranglétrán a tábornoki fokozatokban. Végül a Szovjetunió, majd Lengyelország marsallja is lett. Mindig töltött revolverrel aludt, hogy egy esetleges újabb letartóztatás esetén főbe lőhesse magát, nehogy élve jusson az NKVD-pribékek kezére. (Ismerte őket, már volt a karmaik között.)

 

Patton tábornok

George Patton tábornok is a páncélos hadvezérek közé tartozott. Legendás katona volt. 1909-ben végzett az Egyesült Államok Katonai Akadémiáján, a West Pointon. Ott még tanították a magyar honfoglalást lezáró pozsonyi csatát (907. július 4–7.), amely csekély veszteség mellett fényes magyar győzelemmel ért véget. (Nem tudom, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen vajon tananyag-e a pozsonyi csata?)

Patton tábornok nevéhez fűződik az amerikai páncélos fegyvernem felállítása. Ő lett az 1942. novemberi észak-afrikai partraszálláskor az amerikai erők parancsnoka. A szicíliai partraszálláskor a 7., a normandiai harcokban a 3. hadsereg élén áll. 1944 decemberében és 1945 januárjában részt vett a németek ardenneki offenzívájának visszaverésében. A legsikeresebb amerikai tábornok. Gyűlölte Sztálint és a Vörös Hadsereget.

1945. december 9-én autóbalesetet szenvedett, amibe december 21-én belehalt. Robert Wilkox a könyvében annak ad hangot, hogy Patton tábornokot az amerikai titkosszolgálat, a CIA elődjének számító OSS likvidálta.

 


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS