Hetedhéthatár | Még egy kizáró ok a felelős turista listáján, ahova nem utazik

Nagyvilág

Még egy kizáró ok a felelős turista listáján, ahova nem utazik

2019-re világszerte kialakult egy tudatos utazó réteg, amely nem megy olyan országokba, ahol nincs szólásszabadság, ahol nem törődnek a környezettel vagy az állatvédelemmel. A lista most egy újabb elemmel bővült.

A felelős turisták újabban azokra az országokra is figyelnek, ahol a turizmusban és vendéglátásban dolgozók munkakörülményei európai fogalmak szerint elviselhetetlenek. A Schyst hálózat által közzétett listán a világ azon országai szerepelnek, ahol kizsákmányolják a munkavállalókat. A listán szerepel például Görögország, Törökország, Thaiföld, Kína, Hong Kong, Indonézia, az Egyesült Arab Emirátusok, Egyiptom, Fülöp-szigetek és Kolumbia. Ezekben az országokban általában nem garantálják a munkavállalók elemi jogait.

 

Minél sötétebb a szín, annál gyakoribb a munkavállalók emberi jogainak megsértése.

 

A munkavállalók ezekben az országokban nem számíthatnak az olyan nemzetközileg elismert jogokra, mint például a szólásszabadság, a sztrájkjog, vagy a szakszervezeti tagság joga. Azok, akik javítani szeretnék a munkahelyi körülményeken, gyakran veszélybe kerülnek, előfordulhat, hogy kirúgják őket, erőszakot alkalmaznak velük szemben, vagy börtönbe juttatják őket.

„Azokon az úticélokon, ahol az állam nem tartja tiszteletben a munkavállalói jogokat, különösen fontos, hogy a turizmusban működő cégek ezt tegyék. Nagy gazdasági erejük van, képesek rá. Utazóként meg kell bíznunk abban, hogy azok, akik a pihenésünkről gondoskodnak, rendelkeznek a szokásos, munkahelyen figyelembe veendő emberi jogokkal. Megfelelő a bérük, a munkaidejük, és jó körülmények között végzik a munkájukat” – nyilatkozta Helena Myrman, a Schyst hálózatának menedzsere.

(Forrás: turizmus.com)

 

Print Friendly, PDF & Email
Please follow and like us:

Hozzászólások

Nincs hozzászólás ehhez: “Még egy kizáró ok a felelős turista listáján, ahova nem utazik”Szóljon hozzá!Archívum

Hirdetés