Hetedhéthatár | Ferenc pápa Vlagyimir Putyin orosz elnököt fogadta a Vatikánban

Nagyvilág

Ferenc pápa Vlagyimir Putyin orosz elnököt fogadta a Vatikánban

Július 4-én délután a pápa fogadta Vlagyimir Putyin orosz elnököt, akivel közel egyórás megbeszélést folytatott. Az államfő ezt követően találkozott Pietro Parolin bíboros államtitkárral és Paul Gallagher érsekkel, a Szentszék államközi kapcsolatainak titkárával.

A vatikáni találkozóról kiadott szentszéki közlemény arról tájékoztat, hogy a szívélyes légkörben zajló megbeszélések során a felek elégedettségüknek adtak hangot a kétoldalú kapcsolatok fejlődése miatt. Ezt tovább erősíti az ezen a napon aláírt megállapodás a Bambino Gesù nevű, vatikáni fenntartásban működő kórház és az Orosz Föderáció gyermekkórházai közötti együttműködésről.

A pápa és az orosz elnök megvitatták az oroszországi katolikus egyház életével kapcsolatos fontos kérdéseket is. A beszélgetés során érintették az ökológia témáját és az aktuális nemzetközi helyzet kérdéseit, kiemelt figyelmet fordítva Szíriára, Ukrajnára és Venezuelára.

Putyin elnök egy fekete-fehér fotókat tartalmazó könyvet és Andrej Koncsalovszkij orosz filmrendező Michelangelóról szóló, orosz–olasz kooprodukcióban készült, A bűn című filmjét ajándékozta Ferenc pápának DVD-n. „Az egyik leghíresebb filmrendezőnk, aki Olaszországban élt. Azt kérte tőlem, adjam át üzenetét a pápának, ha van egy kis ideje, nézze meg a filmet – mondta az orosz elnök, aki egy Szent Pétert és Szent Pált ábrázoló ikont is átadott a Szentatyának, megjegyezve: „Önök június 29-én, mi július 12-én ünnepeljük őket.”

A pápa az I. világháború végének centenáriumára kiadott éremmel és egy 1739-ben készült, a Szent Péter teret és a bazilikát ábrázoló rézkarccal viszonozta a gesztust, mondván: „sose felejtse el Rómát”. A Szentatya átadta az idei béke világnapjára írt üzenetének kézjegyével ellátott példányát Putyin elnöknek, valamint az emberi testvériségről szóló, Abu-Dzabiban az Al-Azhar szunnita központ főimámjával együtt aláírt dokumentumot, illetve a Gaudete et exsultate és a Christus vivit kezdetű apostoli buzdítás egy-egy példányát.

(Forrás: Magyar Kurír)

Print Friendly, PDF & Email
Please follow and like us:

Hozzászólások

Nincs hozzászólás ehhez: “Ferenc pápa Vlagyimir Putyin orosz elnököt fogadta a Vatikánban”Szóljon hozzá!Archívum

Hirdetés