Palotás Petra: Vénasszonyok nyara • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Palotás Petra: Vénasszonyok nyara

Palotás Petra így kezdi könyvét:

„Sosem voltam a szavak embere…

És most mégis itt ülök, egy füredi villa ősfás kertjében, hogy papírra vessem egy nyár történetét, ami valójában sok-sok évtizeddel ezelőtt kezdődött. Mert vannak történetek, amelyeket csak szavak mesélhetnek el… No nem az én szavaim, ahogy nem titkoltam, én nem mesélőnek születtem, de hallgatni, azt nagyon tudok, jegyzetelve figyelni és megfigyelni.”

Az ötvenes évek elején német gimnazista lányok Balatonfüreden töltenek egy nyarat. A borász Péterffy család jóképű, festőpalánta fia könnyen magába bolondítja Esthert, a messziről jött diáklányt, és ő maga sem tud ellenállni az északi lány ártatlan szépségének.

Palotás Petra dedikálja könyvét Szarvas Istvánnak

A bontakozó szerelmet azonban csírájában elfojtják részben a lány szülei, részben pedig a történelmi változások, melyek következtében egy esztendő múlva már hiába keresi Esther a füredi villájukból kitelepített magyar családot.
Mennyi esély van rá, hogy az egykori fiatalok útjai több mint hatvan év elteltével újra keresztezzék egymást?
A lehetetlen mégis megtörténik Rügen szigetén, egy idősek otthonában, ahol a nyolcvanhat éves művész előrehaladott demenciájának köszönhetően egy furcsa szerelmi háromszög részesei lesznek.
Vajon milyen titkokat rejt a múlt, és milyen ismeretlen veszélyeket a jövő?
Palotás Petra legújabb regényében, melyet a valós élet és egy igaz történet indított útjára, a múlt szálait bogozva szövi a jelen fonalát. Az elbeszélés szerelmet vall Balatonfürednek, bemutatja egy elegáns idősek otthona mindennapjait, mesél az északkeleti szigetvilág tájairól, miközben olyan részben még mindig tabu témákat feszeget, mint az időskori szexualitás, a szülő-gyermek kapcsolat, az önfeláldozás vagy a csillapíthatatlan honvágy.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS