Kalapácsvető verseny • Hetedhéthatár

Népszerű tudomány

Kalapácsvető verseny

 

Kalapácsvető verseny

 

A szocialista államokból összejönnek az atléták kalapácsvető versenyre. Jön egy szép szál magyar legény, megrázza az izmait, megpörgeti a kalapácsot és eldobja. 65 méter. Hatalmas taps. Jön egy derék német atléta, megrázza az izmait, megpörgeti a kalapácsot és eldobja. 70 méter. Hatalmas taps. Jön egy kis nyeszlett román hapsi, bedugja a mutatóujját, megpörgeti, eldobja, 80 méter. Őrjöng a stadion. Mindenhonnan érdeklődnek, Hogy csinálta?

– Ez mind semmi. Majd azt figyeljék, mikor a sarlót is dobom.

 

 

Kisnyilasból nagy kommunista

 

Ez volt akkoriban a világszám. Sokaknak sikerült. Így nemcsak megúszták a felelősségre vonást, hanem az új rendszernek azonnal kedvezményezettjei lettek. Ezen túl éltek, mint Marci Hevesen, míg a moszkovita kommunisták a többi párt szalámizása révén egyre nagyobb hatalomhoz jutottak. Aztán már csak a saját pártjukon belül kellett az ellenségüknek kikiáltott elvtársaktól megszabadulniuk.

 

 

Andrássy út 60.

 

Azért van annak is külön diszkrét bája, hogy a nyilasok által létrehozott Hűség Háza éppen megfelelt az őket követő kommunisták terrorjának színhelyéül. Annyival még tovább is mentek, mint a nyilasok, hogy az egész épülettömböt elfoglalták. A lefüggönyözött fekete autó, a csengőfrász, a tömeges kitelepítések lassan sötétbe borították Magyarországot.

 

 


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS