Különleges OrgonaPont koncert Pécsett • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Különleges OrgonaPont koncert Pécsett

Idén augusztusban ismét izgalmas zenei élményeket ígér az OrgonaPont koncertsorozat, melyben a hangszerek királynője varázsol csodás hangulatot a könnyed, nyáresti programok kedvelői számára. A Filharmónia Magyarország nyári sorozata augusztus 31-ig az ország egész területére elviszi az orgona által nyújtott varázslatos hangulatot. Pécsett egy igazi különlegességnek lehet részese a közönség pénteken.

Augusztus 16-án egy nem szokványos koncerttel érkezik az OrgonaPont Pécsre. Este 20:00 órakor a Bazilikában a Határon Túli Magyar Zenészek Szimfonikus Zenekara és a Purcell Kórus által csendülnek fel a dallamok. A koncerten vezényel Vashegyi György, szólót énekel: Kovács Ágnes, Balogh Eszter, Megyesi Zoltán, Najbauer Lóránt és Melkovics Zoltán. A Határon Túli Magyar Zenészek Szimfonikus Zenekara célul tűzte ki a magyar kulturális és művészeti élet határokon átnyúló egységének megőrzését. A mendelssohni életmű értékei iránt régóta elkötelezett Vashegyi György bensőséges kapcsolatot ápol Mendelssohn Paulus című az oratóriumával, mely művet hallhatja a pécsi közönség az OrgonaPonton.

 

 

Felix Mendelssohn Bartholdy 1829-ben, 20 évesen vezényelte Johann Sebastian Bach Máté-passiójának 19. századi első előadását, és elsősorban Bach és Handel hatása alatt állva kezdett 1834-ben a Paulus című oratórium komponálásához. „Saul, Saul, miért üldözöl engem?” hallja a szózatot az égből az a Saul, aki addig keményen üldözte a keresztényeket. Hirtelen fényesség ragyogta körül, leesett a földre és három napig nem látott. Imádkozott majd megkeresztelkedett és Pállá lett. Ez a pálfordulás a hétévesen zsidó vallásúról evangélikus hitre áttért Mendelssohnnak nem pusztán egy változásról szól, hanem többről, személyes megtérésről.

Tehát ez a mű kimagasló az oratóriumok között és Vashegyi György vezénylése pedig garancia arra, hogy Mendelssohn Paulusa a lehető legmagasabb színvonalon kerüljön előadásra Pécsett.

Jegyek válthatók a Kodály Központban (Pécs, Breuer Marcell sétány 4., +36 72 500 300, jegypenztar@filharmonia.hu), a Filter Jegybárban (Pécs, Színház tér 2.), a Ticket Express irodáiban, online a  www.jegymester.hu oldalon, valamint hangverseny előtt a helyszínen. Részletek a www.filharmonia.hu weboldalon.


HozzászólásokArchívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS