Hetedhéthatár | Rejtő Jenő hősei a színpadon

Színház

Rejtő Jenő hősei a színpadon

Jelenet az előadásból
Fotó: Nagy Dániel

A pécsi közönség körében is rendkívül népszerű fővárosi társulat, a Nézőművészeti Kft. az utóbbi évadok fergeteges vendégprodukciói (A fajok eredete, EztRád) után egyik legújabb előadásával érkezik októberben a Pécsi Harmadik Színházba. Ezúttal a Karinthy Színházzal közösen létrehozott, Rejtő Jenő művei nyomán írt spakli-bohózattal edzik a nézők rekeszizmait.

Rejtő Jenő író, kabarészerző, a magyar szórakoztató irodalom népszerű múlt századi képviselője, akinek gazdag életműve messze túlmutat a ponyvaregény kategórián. Sajátos stílusát egyéni, groteszk nyelvi humor, váratlan, abszurd fordulatok, szürreális figurák és a társadalom fanyar iróniába csomagolt kritikája jellemzi.

Jelenet az előadásból

Az ő művei nyomán született A piszkosak című előadás, melyet Scherer Péter rendezésében mutattak be, s a kritikusok egyöntetűen sikeres, műfajteremtő színházi kísérletként méltatják, mondván, felismeri a Rejtő alkotta párbeszédekben és jellemtípusokban a mai, XXI. századi, magyar P. Howard-féle karaktereket, és finom párhuzamot von. Egymásba játszik az író szülőházának felújításán dolgozó mai kőművesbrigád munkálkodása és a szerző legismertebb műveinek világa;azaz a mai magyar „melós” valóság és a képzelet szülte, Rejtő Jenő alkotta, kocsmákkal, kétes előéletű tengerészekkel, kissé együgyű bűnözőkkel, nyelvi humorral és félreértésekkel teli regények közege. Az igényes szórakoztatást remek alakításokkal ötvöző előadás az ifjabb színészek számára igazi jutalomjáték, de a nézőművészetis ,,nagyágyúk” is fellépnek benne: Scherer Pétert Piszkos Fred szerepében láthatjuk, Mucsi Zoltán pedig magát Rejtőt idézi a színpadra.

A produkció 2019. október 9-én 17.30-kor és 20.00-kor látható a Pécsi Harmadik Színházban.
Jegyek – bérletes előadás lévén – csak korlátozott számban kaphatók!

Print Friendly, PDF & Email
Please follow and like us:

Hozzászólások

Nincs hozzászólás ehhez: “Rejtő Jenő hősei a színpadon”Szóljon hozzá!Archívum

Hirdetés