Paul Lendvai: Törékeny Európa • Hetedhéthatár

Napi aktuál

Paul Lendvai: Törékeny Európa

A közelmúltban jelent meg az 1929-ben született, magát liberális és független újságírónak és történésznek tartó, 1957. február 4-én menekültként Magyarországról Ausztriába érkezett és azóta is ott élő Paul Lendvai „Törékeny Európa” című könyve a Noran Libro Kiadó gondozásában. A mű fordítása Nádori Lídia munkája. Az eredeti címe: Die verspielte Welt – Begegnungen und Errinerungen.

A könyv előszavában a következőket olvashatjuk a szerzőtől: „Az itt következő eszékben azokat a fajsúlyos személyiségekkel kapcsolatos történeteket és benyomásokat osztom meg az olvasókkal, amelyeket egyszerre kívülről és belülről, külföldi tudósítóként, ORF-intendásként és az Europäische Rundschau főszerkesztőjeként ismerek. Így lett ez a könyv egyszerre személyes és személytelen. Olyan személyekről és eseményekről lesz szó, akik és amelyek Ausztriához és Magyarországhoz, Szerbiához és Horvátországhoz, Albániához és Macedóniához kötődnek: és akiket – amelyeket olyan sokan szeretnének már száműzni a feledés homályába. Hans Mayer német irodalmár írta egyszer: A természet csodálatos gyógyító erővel bír, ám ugyanez nem mondható el a történelemről. Létezik ugyan a mondás, hogy majd benövi a fű, csakhogy a fű alatt továbbra is ott fekszenek a holtak.”

Kiemelt figyelemmel olvastam a könyvben azokról a személyekről írt véleményeit, akikkel nekem is volt módom interjút készíteni.

Milos Zeman cseh államfő: „Ám Zeman az alkoholizmusa és megrendült egészségi állapota ellenére a közvéleménykutatók és számos elemző kommentátor várakozásait meghazudtolva 2018 januárjában az elnökválasztáson 51,36 százalékkal legyőzte a párton kívüli tudóst, Jiri Drahost.”

Wolfgang Schüssel ex osztrák kancellár: „Alfred Gusenbauer meglepő módon legyőzte a választásokon Wolfgang Schüsselt, a rendszerváltás kancellárját az ÖVP legsikeresebb elnökét Julius Raab óta, 2007-ben.”

Paul Lendvai és Szarvas István

Kati Marton magyar származású amerikai író: „A tágas, kétszintes lakásban zajló, közel ötórás együttlét során, különösen szűk körben elfogyasztott vacsora alkalmával, az a határozott benyomásom támadt, hogy Sorosnak szilárd elhatározása kimenteni Bécsbe a CEU-t, alapítványi hálózatának szívét. Kati Martonnal a magyar származású íróval, Richard Holbrooke özvegyével, valamint Peter Osnosszal, Soros könyveinek kiadójával és magyar feleségével együtt nemcsak Magyarországról beszélgettünk,  hanem az Európai Unió válságáról is, és természetesen Donald Trump elnökségének jövőjéről.”

Orbán Viktor magyar miniszterelnök: „2018-as választási győzelme óta, és figyelembe véve, hogy már látható (titkos) ellenfelének, Angela Merkelnek a távozása, az 56 éves Orbán számít a demokratikus Európa legtapasztaltabb legrégibb és legnagyobb hatalommal bíró kormányfőjének.”

A könyv érdekessége, hogy míg több európai ország több miniszterelnöke szerepel a könyvben, magyar részről Horthy Miklós kormányzóról, Rákosi Mátyásról és Kádár János pártfőtitkárokról olvashatunk csak Orbán Viktoron kívül.

Messzemenően egyetértek a szerző előszavának végén írtakkal: „Meglehet, hogy egyik-másik történetem valamilyen okból nem tetszik majd a kritikus olvasóknak. Azt azonban erősen remélem, hogy senkit nem fogok untatni.”


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS