Az Európai Parlament megválasztotta a von der Leyen Bizottságot • Hetedhéthatár

Napi aktuál

Az Európai Parlament megválasztotta a von der Leyen Bizottságot

Az Európai Parlament megválasztotta az új Biztosi Testületet, amelyet szerdán mutatott be Ursula von der Leyen a strasbourgi plenáris ülésen.

A szerdán délben tartott név szerinti szavazáson a képviselők 461 szavazattal, 157 ellenszavazat és 89 tartózkodás mellett hagyták jóvá az új Biztosi Testületet.

Ursula von der Leyen, a megválasztott bizottsági elnök felszólalásában elismételte a júliusi plenáris ülésen tett vállalásait, és a biztosjelöltek meghallgatásai során elhangzott kötelezettségvállalásokat. Kiemelte: létrehozza a megfelelő befektetési és szabályozási környezetet ahhoz, hogy Európa számos kritikus területen világelső lehessen, így a környezetvédelem és az éghajlatváltozás, a növekedés, a társadalmi befogadás, az innováció és a digitalizáció, illetve a demokrácia, a jogállamiság, az európai értékek és a polgárok jogainak védelme terén. Az elnök arról is beszámolt, hogy a Parlament kérésének megfelelően megváltoztatta néhány portfólió nevét.

A délben lezajlott választás előtt a képviselőcsoportok rövid tanácskozáson döntöttek szavazati szándékukról, amelyről a képviselőcsoportok vezetői számoltak be a plenáris ülés színe előtt.

A Bizottságban a nők száma minden eddiginél magasabb: a megválasztott bizottsági elnök mellett 11 nő tagja a Biztosi Testületnek, 15 férfi biztos mellett.

Az új Bizottságot az Unió állam- és kormányfői nevezik ki hivatalosan. A testület várhatóan december elsején lép hivatalba.

 

Az alábbi infografika bemutatja az új Bizottság tagjait.

 

(Forrás: Európai Parlament)


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS