Alvásfüggő légzészavarok a célkeresztben • Hetedhéthatár

Napi aktuál

Alvásfüggő légzészavarok a célkeresztben

2019. november 15-16-án tartotta 12. kongresszusát az idén 22 éves Magyar Alvásdiagnosztikai és Terápiás Társaság. A kongresszus kiemelkedő érdeklődés mellett zajlott mintegy 150 résztvevővel, ahol az alvásmedicina hazai vezető szakemberei mellett számos társszakma képviselői is tartottak előadásokat tájékoztatta lapunkat a Társaság elnöke, Dr. habil Faludi Béla PhD.

Fő témák az alvásfüggő légzészavarok kezelése, kapcsolata a magas vérnyomással, a gépjárművezetői egészségügyi alkalmasság igazságügyi vonatkozásai, alvászavarok és az immunrendszer működéseinek összefüggései voltak.

Képviseltették magukat a hazai alváskutatás jeles szakemberei is.

Kiemelt hangsúlyt kaptak az alvászavarok kezelésének gazdasági, gazdaságossági szempontjai. Számos népegészségügyi jelentőségű kórkép (pl. magas vérnyomás, stroke, szívinfarktus) megelőzésében, az egyes betegségek hosszútávú egészségügyi kiadásainak csökkentésében játszhatnak alapvető szerepet az időben megkezdett és hatásos terápiák. Ilyen például az alvás során megjelenő légzéskihagyásos horkolás (ún. obstruktív alvási apnoe betegség) CPAP légsínterápiája.

Print Friendly, PDF & Email

Hozzászólások

Nincs hozzászólás ehhez: “Alvásfüggő légzészavarok a célkeresztben”Szóljon hozzá!Archívum

Hirdetés