Budapest sakkolimpiai pályázata bemutatkozott a világ sportújságíróinak • Hetedhéthatár

Sport

Budapest sakkolimpiai pályázata bemutatkozott a világ sportújságíróinak

A sakk színesebb, mint gondolnád – ez a szlogenje Budapest 2024-es sakkolimpiai pályázatának, amelyet Szabó László, a magyar szövetség elnöke és a kétszeres sakkolimpiai bajnok Polgár Zsófia ismertetett a Nemzetközi Sportújságíró Szövetség (AIPS) 83. kongresszusának keretében szerdán a magyar fővárosban.

Szabó László hangsúlyozta, a Nemzetközi Sportújságíró Szövetség olyan fontos szervezet, amely lobbierejénél fogva sokat tehet Budapest sikeres pályázatáért, majd a külföldi újságírók előtt öt érvet sorakoztatott fel a magyar pályázat mellett.

„Szeretnénk az eddigi legkörnyezetbarátabb sakkolimpiát megrendezni” – emelte ki az elnök, hozzátéve: azt tervezik, hogy a sakkolimpia résztvevői biciklivel közlekednének a hotelek és a versenyhelyszín között, és az esemény alatt a lehető legkevesebb műanyagot és papírt használnák fel. Mint mondta, a digitalizáció elterjedésével új korszakába lépett a sakk, ezért szeretnék elérni, hogy az innovációk és a digitalizáció lehetőségeit is minél jobban felhasználják.

„Ez lenne a történelem első 5G-s olimpiája. Remélem, addigra már Magyarországon is teljes lefedettség lesz, így ennek segítségével minden mérkőzést valós időben lehetne követni az interneten, akár holografikus módszerekkel” – fűzte hozzá.

„Fontosnak tartjuk a nemek közötti egyenjogúságot is, ezért azt szeretnénk, hogy ugyanannyi férfi és női csapat, illetve versenyző vegyen részt az olimpián, bár ennek megvalósításában a Nemzetközi Sakk Szövetség segítéségére is szükség van” – jelentette ki Szabó László. Úgy folytatta: be kívánják majd mutatni, hogy a sakk nemcsak egy fekete-fehér játék, hanem egy sokkal színesebb világ, mint azt az emberek elsőre gondolnák.

„A sakk nemcsak sport, hanem művészet és tudomány is, ezért az olimpiával párhuzamosan számos olyan rendezvényünk lenne, amely ezt alátámasztaná” – folytatta az elnök.

Végül arra is felhívta a figyelmet, hogy a magyar rendezésű sakkolimpia a gyerekeket helyezné a fókuszba, mert szeretnék elérni, hogy minél több magyar gyermek tanuljon meg sakkozni, és bízik abban, hogy így lesz ez a világ többi országában is.

A külföldi újságírók előtt Polgár Zsófia részletesen kifejtette, milyen sokrétű a sakk, hiszen többek között játékos formában fejleszti a gondolkodást, a kreativitást és a koncentrációt, ugyanakkor megtanít a fair-playre és kapcsolatot épít a különböző kultúrákban nevelkedett emberek között. A számos sakkolimpiát megjárt, kétszeres aranyérmes versenyző mondandóját azzal zárta, hogy fantasztikus lenne, ha a magyar közönség élőben láthatná játszani a világ legjobb sakkozóit.

A 2024-es sakkolimpia helyszínéről augusztusi, moszkvai kongresszusán dönt a Nemzetközi Sakk Szövetség.

(Forrás: MTI)


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS