Joaquin Phoenix: hallassuk hangunkat a hangtalanokért • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Joaquin Phoenix: hallassuk hangunkat a hangtalanokért

Ma hajnalban Joaquin Phoenix kapta a Joker című film főszerepéért a legjobb férfi főszereplő díját a 92. Oscar díjátadón.

Joaquin Phoenix amerikai színész átveszi a legjobb férfi főszereplõnek járó elismerést a Joker című filmben nyújtott alakításáért a 92. Oscar-gálán a hollywoodi Dolby Színházban 2020. február 9-én (Fotó: MTI / AP / Invision / Chris Pizzello)

Joaquin Phoenix Hollywood-i színész-producer 4 éves kora óta vegetáriánus. Testvéreivel közösen döntöttek így, mikor megdöbbenéssel tapasztalták, hogy mi történik egy horgászaton, ahova a szüleik vitték őket egy kirándulás alkalmával. Ez volt a kezdete annak, hogy Joaquin Phoenix mára az egyik legismertebb vegán állatvédelmi aktivista. Filmjeiben sosem volt hajlandó állatbőrből készült ruhát vagy jelmezt viselni. Az ő narrálásával készült az Earthlings című dokumentumfilm, ami az emberiség állatokkal szembeni kegyetlenkedéseit leplezi le, az élelmiszeriparban, az állatkísérletek során és a hétköznapokban.

Joaquin Phoenix nagyon érzékeny ember, aki szorongásos zavarral küzd, ami összefüggésben állhat azzal, hogy 23 éves bátyja – River Phoenix – a karjaiban halt meg 1993-ban. A kábítószer-túladagolás miatt, Johnny Depp klubja előtt haldokló testvéréről egy paparazzi fotót is készített, hiába könyörgött River, hogy ne tegye. Joaquin kétségbeesett segélyhívása szintén nyilvánosságra került. Ezután a súlyos trauma után úgy döntött, hogy végleg visszavonul. Ám barátai kérésére és támogatásával, a testvére halála után egy évvel később mégis folytatta a pályáját.

Ennek is köszönhető, hogy ma hajnalban a Joker című film főszerepéért megnyerte az Oscar díjat, korábban pedig a BAFTA és a Golden Globe díjat is, a legjobb férfi színész kategóriában.

A színész elkötelezettségét az állatok iránt rendkívüli jól példázza, hogy a SAG Los Angeles-i díjátadó után egy vágóhídra ment tiltakozni és a teherautókon szállított sertések orrát vízzel locsolni, megkönnyítve így az utolsó óráikat. A színész több emberjogi szervezet tagja is. A társadalmi problémák iránti elkötelezettségét bizonyítva, a BAFTA díjátadón a színészet világában is tapasztalható rasszizmus és hímsovinizmus miatt szólalt fel. A 92. Oscar díjátadón pedig ugyanígy tett az állatokért és a Földért. Következzen a számomra könnyekig megható, érzelmes beszéd fordítása, melynek végén a színész is könnyezett, miközben a halott bátyja dalának egy sorát idézte:

„Nem érzem magam különbnek a többi jelölttől és senkitől sem ebben a teremben, mert egy szerelmen mindannyian osztozunk. Ez a filmezés szerelme. Ez a kifejezési forma adta meg nekem ezt a különleges életet, amit élek, nem tudom, hol lennék most nélküle.

Azt hiszem, a legnagyobb ajándék, amit a filmezés adott nekem és sokaknak ebben a teremben, az az a lehetőség, hogy hallassuk hangunkat a hangtalanokért. Sokat gondolkodtam társadalmi problémákon, amelyekkel manapság közösen szembesülünk, és amelyek megszűnéséért sokan közülünk küzdenek. Én látom közöttük a hasonlóságot.

Amikor a nemek közötti egyenlőtlenségekről, a rasszizmusról vagy a melegek, az őslakosok és az állatok jogairól beszélünk, valójában az igazságtalanság elleni küzdelemről beszélünk.

Valójában mindannyian harcolunk az ellen a hit ellen, hogy egy nemzetnek, egy népnek, egy rassznak, egy nemnek, egy fajnak joga van büntetlenül ellenőrizni, kihasználni és uralkodni egy másik felett.

Úgy gondolom, hogy mi emberek, elvesztettük a kapcsolatot a természettel, mert elhittük azt az önző világképet, amely szerint mi vagyunk a világegyetem középpontja.

Azt gondoljuk, jogunk van arra, hogy a természetet kizsákmányoljuk.

Fotó: Kevin Winter/Getty Images

Azt gondoljuk, jogunk van egy tehén mesterséges termékenyítésére, és arra, hogy a szülése után ellopjuk a borját, annak ellenére, hogy tudjuk a sírásukból, hogy fájdalmat okozunk nekik.

Mindezt azért, hogy a borjúnak szánt tejet a kávénkba és a müzlinkbe önthessük.

Azt hiszem, sokan félnek a személyes változás gondolatától, mert úgy gondolják, hogy valamit fel kell áldoznunk. De az emberi faj találékony és kreatív, ezt már sokszor bizonyította.

Ha a szeretetet és az együttérzést vezérelvként használjuk, elindíthatjuk azt a változást, ami olyan rendszereket eredményez, melyek minden érző lényre tekintettel vannak és a természetet is figyelembe veszik.

Velem is előfordult az életem során, hogy gazember voltam. Önző és kegyetlen voltam. De keményen dolgoztam ezen és nagyon hálás vagyok, hogy többen ebben a teremben adtak nekem egy második esélyt.

Azt hiszem, akkor vagyunk a legjobbak, mi emberek, amikor támogatjuk egymást, nem pedig akkor, amikor semmibe vesszük egymást, múltbeli hibáink miatt.

Amikor segítjük egymást a növekedésben, amikor oktatjuk egymást, akkor a megváltáshoz vezetjük el egymást. Ez a legjobb az emberiségben.

Amikor 17 éves volt, a bátyám – River Phoenix – ezt a sort írta az egyik dalában:
Szeretettel fuss megmenteni másokat és a béke követni fog.”

A beszéd angol felirattal itt nézhető meg: https://www.facebook.com/NowThisNews/videos/1828768097255062/


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS