Plugor Sándor 80 éves lenne - jubileumi emlékest, könyvbemutató és tárlatnyitó • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Plugor Sándor 80 éves lenne – jubileumi emlékest, könyvbemutató és tárlatnyitó

A Keresztút-sorozat egyik alkotása

Ünnepélyes keretek közt tartották meg Plugor Magor édesapja emlékére és 80. éves születésnapi évfordulójára szerkesztett, az MMA kiadó gondozásában megjelent képzőművészeti albumának bemutatóját. A Vigadó előcsarnokában a hely zsúfolásig megtelt, később a 6. emeleti galériában többszáz ember is tiszteletét tette.

A megnyitó – Boros Judit művészettörténész és Plugor Magor, a moderátor köszönti a jelenlévőket

Beszédet mondtak Dr. Kucsera Tamás Gergely címzetes egyetemi tanár, a MMA főtitkára, Tamás Sándor Kovászna megye tanácselnöke, Németh Zsolt az Országos Külügyi bizottság elnöke, Boros Judit művészettörténész. Méltó, megindító vallomásokkal tisztelegtek Plugor Sándor, erdélyi, sepsiszentgyörgyi, kökösi képzőművész alkotásai hatalmas hagyatéka egy kis részének tárlatával a művész emléke előtt. Különösen mélyreható, szabad szellemű-lelkű, gazdag elemzést hallhattunk Boros Judittól, aki fiatalkora óta figyelemmel kísérte Plugor Sándor művészetét, elismeréssel hódolt a grafikus, festő Plugor Sándor munkássága előtt. Műelemzésében kitért a művész keresztút stációit ábrázoló, mély transzcendens ihletettségű képeire, amelyek szorosan ölelkeztek a kor társadalmi elnyomásban vergődő székelyföldiek életével… Tamás Sándor az emberi alakok iránti érzékenységét méltatta, az öregek sorozatát, derűsen emelve ki a nő alakját, aki teljes emberi, nem csupán akt-minőségében jelenik meg Plugor Sándor vásznain.

A kiállítást és könyvbemutatót a Vigadó termében, március 4-én délutánra időzítették Budapesten, a kiállítás képei egy hónapon át megtekinthetők.

Kép a Lovak-sorozatból

Öröm volt találkozni és megismerni a felnőtt gyermeket, Plugor Magort, aki költőként már két kötettel büszkélkedhet, s aki az édesapja életművét albumba válogatta. A kiadó köszönettel illette mindazokat, akik a könyv létrehozásában segítséget nyújtottak, az eddig említettek mellett elsősorban a művész özvegyének, a mindhalálig hű feleségnek, Miklóssy Máriának, aki maga is jeles képzőművész, Antal Árpád, sepsiszentgyörgyi polgármesternek, Bérczi Zsuzsannának, Löffler Annának, Szepes Hedvignek, Szebeni Zsuzsannának – nem utolsó sorban az Emberi Erőforrások Minisztériumának, a Külügyminisztérium Parlamenti Államtitkárságának, az MMA-nak, a Magyar Nemzeti Galériának (Bp)., MANK Magyar Alkotóművészeti Kft.-nek, Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatalának, az Erdély Művészeti Központnak(Sepsiszentgyörgy), a Székely Nemzeti Múzeumnak (Sepsiszentgyörgy), a Petőfi Irodalmi Múzeumnak (Bp.), a makói József Attila Múzeumnak, a Hajdúsági Múzeumnak(Hajdúböszörmény).

A kötet a Miniszterelnökség és a Bethlen Gábor Alapkezelő Nonprofit Zrt. támogatásával készült.

 

Print Friendly, PDF & Email

Hozzászólások

Nincs hozzászólás ehhez: “Plugor Sándor 80 éves lenne – jubileumi emlékest, könyvbemutató és tárlatnyitó”Szóljon hozzá!Archívum

Hirdetés