Élő közvetítések koronavírus idején • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Élő közvetítések koronavírus idején

Ahogyan azt már kivétel nélkül mindenki tudja, 2020. március 11. óta veszélyhelyzet van érvényben az országban a koronavírus miatt. Ennek kapcsán többek között színházi előadások és koncertek maradnak el, tízezrek maradnak kulturális élmény nélkül.

A jóra való törekvés, a művészek iránti segítő szándék gyors és pozitív megnyilvánulásaival már egy nappal a szigorítások életbe léptetése után találkozhattunk. Élő közvetítések révén „szobafogságra ítéltek” sokasága tekinthet meg színházi előadásokat, hallgathat meg koncerteket. A művészek nem hiába próbáltak, gyakoroltak heteken-hónapokon át; a bemutatók, az előadások ezáltal nem minden esetben maradnak el. Sok-sok kultúrakedvelő kap így közös élményt az együttes közvetítés-nézés során, majd egy-egy előadást követően a látottak online megvitatása akár közösségépítő is lehet. Ezekben a nehéz napokban az egymásra való odafigyelés különösen fontos.

Március 12-én indította útjára Novotny Anna az Élő közvetítések koronavírus idején elnevezésű, nyílt Facebook csoportot, ahol a csoport tagjai nap mint nap értékes színházi előadásokat, továbbá komolyzenei koncerteket tekinthetnek, illetve hallgathatnak meg. Ehhez az szükséges, hogy a színházak, koncertszervezők felismerjék a lehetőséget, és éljenek a technika adta lehetőségekkel és biztosítsák az élő közvetítést. Az első este magyar idő szerint 18.00 órától így láthatta a közönség élőben – üres nézőtér előtt – a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának Sirály című előadását. Az élő közvetítést külön izgalom előzte meg, ugyanis a színtársulat YouTube csatornájának délután még nem volt meg az 1000 követője, ami jó minőségű élő közvetítés megvalósításához szükséges, de a Facebook-csoport tagjainak segítségével ez az akadály igen gyorsan elhárult. Ahogy láthatjuk a csoportban, az előttünk álló napokban sorra jönnek a jobbnál jobb lehetőségek – a színházkedvelők biztosan nem fognak unatkozni!

Egy másik mozgalom is útjára indult, ez pedig a #neváltsvisszajegyet. A kezdeményező, Szántai Péter ezt írta Facebook posztjában: „A következő pár hétre szóló 6 színház-, és 4 koncertjegy tulajdonosaként: mivel a jegybevétel egy elég fontos lába az amúgy sem könnyű helyzetben lévő kultúriparnak, szeretném azzal támogatni a színházakat, szervezőket, művészeket, hogy nem váltom vissza a belépőimet. Ha lehetőségem adódik, elmegyek majd a későbbi pótelőadásra, vagy ha nem, egyszerűen lemondok az árukról. Ha megteheted, tegyél így te is”. Ugyanezzel a névvel Instagram oldal is útjára indult.

Tömeges színházbezárásokra Magyarországon eddig még soha, a világháborús évek alatt sem volt példa, azonban 2020. márciusában erre is sor került. Magács László, a TRIP Hajó igazgatója elmondta, hogy miközben természetesen megértik a kormányzati intézkedések szükségességét – hiszen az országos járvány megelőzése, és az egészség megőrzése mindennél fontosabb – igyekeznek a kialakult helyzetre a legjobb választ adni. Megalapították az Első Magyar Karantén-színházat, ahol színészek, zenészek, előadóművészek találkozhatnak egymással, hogy egyszeri és megismételhetetlen produkciókat hozhassanak létre. Mivel nézők nélkül nincs színház, ezért a TRIP Hajó csapata minden előadást rögzít, és lehetőséget biztosít arra, hogy a nézők otthonukban, biztonságos környezetben, élő Facebook-közvetítésen keresztül lehessenek részesei ennek az egyedülálló kulturális programsorozatnak. A virtuális társulat jelenlegi tagjai, Láng Annamária, Rába Roland, Vecsei H. Miklós, Trill Zsolt, Kamondy Ági, Georgita-Tenki Dalma, Martinkovics Máté, Jenővári Miklós, Balázs Júlia, Fabacsovics Lili, Divinyi Réka, és Magács László, március 16-án tartják „alakuló társulati ülésüket”, és további társulati tagokat keresnek. Az Első Magyar Karantén-színház első előadása Albert Camus A pestis című regényének monodráma változata lesz Hegedűs D. Géza tolmácsolásában, amit március 16-án, hétfőn 19 órától láthat a közönség a TRIP Hajó Facebook-oldalán, élő közvetítésben. A fellépő művészek mindannyian ingyen vállalták a fellépéseket, azonban ez a működési modell hosszútávon nem fenntartható, a TRIP Hajót működtető alapítvány a TRIP weboldalán közzétesz egy számlaszámot, ahová szeretettel várják a felajánlásokat. A szervezők közlése szerint a zárt kapus Deadly Mantis és a SeeN március 12-i koncertjét már online követheti a TRIP Hajó közönsége, illetve tárgyalnak több zenésszel és előadóművésszel is a közvetítéseken való részvételről. A további műsorváltozásokról a TRIP Hajó weboldalán és Facebook-oldalán adnak tájékoztatást.

Ehhez csak annyit lehet hozzátenni: kalapemelés!

 

Az élő közvetítések koronavírus idején Facebook-csoport fejlécképe. Az oldal alapítója és adminisztrátora egy kommentelő kérdésére – miért pont a louisianai Crowley operaházát választotta – ezt válaszolta: „Mert szép, és illik a csoporthoz: szép, de üres tér.”


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS