COVID-19: vadonatúj egészségügyi rescEU-készletet alakít ki a Bizottság • Hetedhéthatár

Napi aktuál

COVID-19: vadonatúj egészségügyi rescEU-készletet alakít ki a Bizottság

Lélegeztetőgépekből, védőmaszkokból és egyéb egészségügyi eszközökből álló stratégiai rescEU-készlet kialakításáról döntött ma az Európai Bizottság, amely a COVID-19 világjárvány kapcsán kíván ezzel segítséget nyújtani az uniós országoknak.

Ursula von der Leyen elnök a következőket nyilatkozta: „A sürgősségi egészségügyi eszközök vadonatúj közös európai tartalékával uniós szintű szolidaritást valósítunk meg. A tartalék létrehozása valamennyi tagállamunk és valamennyi polgárunk javát szolgálja majd. Az egyetlen megoldás az, ha segítjük egymást.”

A készlet többek között a következő egészségügyi eszközöket foglalja majd magában:

  • intenzív ellátáshoz szükséges egészségügyi eszközök, például lélegeztetőgépek,
  • egyéni védőeszközök, például többször használatos maszkok,
  • oltóanyagok és gyógyszerek,
  • laboratóriumi kellékek.

Janez Lenarčič válságkezelési biztos hozzátette: „Az EU nagy erőkkel dolgozik azon, hogy minél több eszköz álljon a tagállamok rendelkezésére. A koronavírus elleni küzdelem kellékeinek mielőbbi beszerzése érdekében létrehozzuk a rescEU készletet. A készletből azokat a tagállamokat fogjuk támogatni, amelyek nem rendelkeznek elegendő eszközzel a fertőzött betegek kezeléséhez, az egészségügyi dolgozók védelméhez és a vírus terjedésének lassításához. Terveink szerint töretlenül folytatjuk a munkát.”

 

Hogyan működik a rescEU-készlet?

A készlet egy vagy több tagállamban kerül elhelyezésre. Az eszközök beszerzéséért a fogadó állam felelős.
A készletet 90%-ban a Bizottság finanszírozza. Az eszközök elosztását a Veszélyhelyzet-reagálási Koordinációs Központ irányítja majd annak érdekében, hogy az eszközök oda jussanak el, ahol a legnagyobb szükség van rájuk.
A készlet kezdeti uniós költségvetése 50 millió euró, amelyből 40 millió euró a költségvetési hatóságok jóváhagyásától függ.

A tagállamok emellett a közös közbeszerzési megállapodás keretében is hozzákezdtek már a különböző egyéni védőeszközök, lélegeztetőgépek és a koronavírus teszteléséhez szükséges eszközök beszerzéséhez. Ez az összehangolt megközelítés erős tárgyalási pozícióba hozza az iparággal szemben a tagállamokat a gyógyszerek elérhetősége és ára tekintetében.

 

Következő lépések

Miután az intézkedés március 20-án hatályba lép, a rescEU-készletet fogadni kívánó tagállamok közvetlen támogatást igényelhetnek az Európai Bizottságtól. A közvetlen támogatás a készlet költségeinek 90%-át fedezi, míg a fennmaradó 10%-ot a tagállam viseli.

 

Háttér-információk

A rescEU az uniós polgári védelmi mechanizmus része, amelynek célja a részt vevő államok közötti polgári védelmi együttműködés megerősítése a katasztrófamegelőzés, katasztrófavédelmi felkészültség és katasztrófareagálás hatékonyabbá tétele érdekében. A javaslat nyomán jelentősen bővül majd az uniós polgári védelmi mechanizmus égisze alatt működő rescEU eszköztartaléka, amelyben már jelenleg is találhatók tűzoltó-repülőgépek és -helikopterek. A mechanizmus révén az Európai Bizottság kulcsszerepet játszik az Európán belüli és kívüli katasztrófareagálás összehangolásában.

Ha egy veszélyhelyzet nagyságrendje meghaladja az adott ország reagálási képességeit, az ország segítséget kérhet a mechanizmuson keresztül.

A mechanizmus résztvevői jelenleg az uniós tagállamok, valamint Izland, Norvégia, Szerbia, Észak-Macedónia, Montenegró és Törökország. Az uniós polgári védelmi mechanizmus 2001-ben jött létre, és azóta több mint 330 megkeresés nyomán nyújtott segítséget az EU-n belül és azon kívül.

 

További információ

Tájékoztató: uniós polgári védelmi mechanizmus


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS