Emlékérmét bocsátott ki az MNB az ÁSZ tiszteletére • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Emlékérmét bocsátott ki az MNB az ÁSZ tiszteletére

Az Állami Számvevőszék alapításának 150 éves évfordulója, valamint a független számvevőszéki ellenőrzés újraindulásának 30 éves évfordulója tiszteletére a Magyar Nemzeti Bank 10000 Ft névértékű ezüst és 2000 Ft névértékű színesfém emlékérmét bocsátott ki. Az emlékérmén megjelennek az Állami Számvevőszék által képviselt értékek: törvényesség, átláthatóság, elszámoltathatóság, közélet tisztasága, eredményesség, hatékonyság, célszerűség. Az Állami Számvevőszék 150 éve a közpénzek őre és 30 éve a demokrácia pénzügyi garantőre.

 

A színesfém és az ezüst pénzérmék elő-, valamint hátlapja

 

Az első független magyar Állami Számvevőszék 1870-ben jött létre. Az Országgyűlés független pénzügyi-gazdasági ellenőrző szerveként másfél évszázada a közpénzek őre. Működését 1949-ben megszüntették, ezáltal mintegy négy évtizeden keresztül nem volt független közpénzügyi ellenőrzés Magyarországon. Az Állami Számvevőszék 40 év után, 1989. október 23-án jött létre újra a Harmadik Magyar Köztársaság kikiáltásával egyidejűleg. Működését hivatalosan 1990. január 1-jén kezdte meg ismét, a magyar demokrácia pénzügyi garantőr szervezeteként.

Domokos László, az ÁSZ elnöke az emlékérméket bemutató online tájékoztatón kiemelte: Az elmúlt mintegy 10 esztendőben az Állami Számvevőszék működési folyamatait, illetve szervezeti struktúráját illetően alapvető megújuláson ment keresztül. Ez magában foglalta a módszertanok folyamatos fejlesztését, a belső folyamatok átalakítását a tervezéstől egészen a hasznosulásig, valamint a minőségbiztosítás, a humánerőforrás-gazdálkodás újragondolását és megerősítését. Az elmúlt években egyre nagyobb hangsúlyt kapott az ÁSZ tanácsadó, tudásmegosztó tevékenysége, ami annak is köszönhető, hogy az ÁSZ a működési folyamatait átható digitális átállást hajtott végre – ismertette Domokos László.

Az emlékérmék előlapján, a középmezőben az egykori Magyar Királyi Legfőbb Állami Számvevőszék épületének a Bem rakpart felőli ábrázolása jelenik meg. Az emlékérme hátlapján központi motívumként az Állami Számvevőszék 2020 februárjától használt hivatalos logója látható. A központi motívumot emelt síkú körgyűrű határolja, melyen négy sorban a Számvevőszék által képviselt értékek (törvényesség, átláthatóság, elszámoltathatóság, közélet tisztasága, eredményesség, hatékonyság, célszerűség) jelennek meg. A kettős évfordulóra utal az emlékérmék peremén kétszer ismétlődő „Állami Számvevőszék – 1870 – 1990 – 2020” peremfelirat. Az emlékérmét Pelcz Balázs szobrászművész tervezte és 4000-4000 példányban adta ki a Magyar Nemzeti Bank.

Állami Számvevőszék


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS