Ki van a titkok mögött? • Hetedhéthatár

Színház

Ki van a titkok mögött?

Karády. A titokzatos nő. Az érzéki hangú énekes. A végzet asszonya. Filmjei közül leginkább a Halálos tavasz, dalai sorából a Hamvadó cigarettavég jut először eszünkbe róla. Az 1930- 40-es évek igazi sztárja volt ő, ünnepelt filmszínésznő, de életét és karrierjét alaposan megtépázta a történelem. Egy új pécsi előadás most bepillantást enged Karády Katalin életének kevéssé ismert eseményeibe, megrázó és örömteli pillanataiba, a legenda mögött megmutatva az esendő, szeretetéhes, elegáns és szenvedélyes, sokszínű embert. Mindezt Mohácsi Ilona, Karády öltöztetőnőjének szemszögéből, s belelapozva a színésznő személyes hangú, titkokat is felfedő naplójába.

– Ő volt Karády mindenese: támasza, lelki társa, segítője, aki osztozott minden örömében, s mellette állt tragikus pillanataiban is – meséli Dévényi Ildikó, aki nemcsak rendezője a 70 perces pódiumelőadásnak, hanem szereplője is, ő kelti életre ugyanis Mohácsi Ilonát. – Lukács Melinda régi vágya, hogy színésznőként megmutathassa magát, s ehhez kiváló alapanyagot talált Karády Katalin alakjában és Pivarnyik Anikó Karádyról írott zenés darabjában. Melinda keresett meg, s kért föl arra, hogy segítsek az előadás létrehozásában. Amikor elkezdtük a közös munkát, egyre jobban beleástam magam én is Karády életébe, utánaolvastam, és dramaturgként lassan a kezem alatt formálódott a darab olyanná, ahogy most a közönség elé visszük. Karády Katalin életének több olyan mozzanata is volt, amelyekről eddig nemigen tudtunk, de a mi előadásunkban könnyet csalhat a nézők szemébe. Tóth Gábor zongorakíséretével felcsendül hét dal is, köztük a jól ismert Ne kérdezd, ki voltam, a Hamvadó cigarettavég és a Valahol Oroszországban. Bízunk abban, hogy a nézők ma is kíváncsiak Karády Katalinra, erre a különös tehetségű, ellentmondásos, legendák övezte nőre, akit a kor befolyásos kritikusa, Egyed Zoltán indított el a színészi pályán, s építette fel számára a Karády-imázst, megteremtve benne a magyar Greta Garbót…

S hogy miként kapcsolódott az életéhez Kennedy elnök, Jane Fonda vagy Horthy kémfőnöke? – ez derüljön ki az előadásból, melynek bemutatója a régi Nádor kávéház épületében működő Partisan kávézóban lesz november 14-én 19 órakor, majd december 11-én és 12-én láthatják az érdeklődők, később pedig havonta néhány előadást terveznek belőle a színésznők. Miután nem kell hozzá más, mint egy asztal, két szék és egy fogas, könnyen eljátszható kultúrházakban, romkocsmákban, könyvtárakban, szinte talpalatnyi helyen is, 50-100 néző előtt, intim térben, testközelben.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS