Őszintén a magánegészségügyről • Hetedhéthatár

Napi aktuál

Őszintén a magánegészségügyről

Budapesten került sor 2020. november 10-én a Portfolio Private Health Forum 2020 címmel megrendezett félnapos online konferenciára. A konferencián három3 szekcióban, négyórás időtartamban előadások és két kerekasztal beszélgetés hangzott el 19 résztvevővel.

A tanácskozáson megvitatták, hogy milyen alapfolyamatok zajlanak az egészségügyi magánszolgáltatók piacán, az egészségügyi törvény milyen változásokat indukál.

A következőkben két előadás főbb gondolatait ismertetem.

A Penta Hospitals International első embere, Hrezo Martin az egész régióra kiterjedő tapasztalatait mutatta be. Az egészségügyi hálózat Szlovákiában, Csehországban és Lengyelországban is rendelkezik kórházakkal, rendelőintézetekkel. Így a koronavírus-járvány hullámait egész régiós szinten élték át. Fontos tulajdonsága a cégcsoportnak, hogy központilag vezérelt, amelynek az volt az előnye, hogy a koronavírus-stratégiát gyorsan és hatékonyan tudták alkalmazni a hálózat szereplői. A vezérigazgató ezt követően bemutatta, hogy a három országban hogyan küzdenek meg a koronavírus-járvány hullámaival. Kiemelte, hogy a válság egyúttal lehetőséget is teremt a piaci szereplőknek. Ezzel kapcsolatban külön kiemelte a szlovák terveiket, melynek keretében 2022 végére felépülhet egy új generációs kórház. Véleménye szerint Szlovákia és Csehország esetében, a magán egészségügyi szolgáltatók iránti kereslet erősödni fog a jövőben, mert az állami ellátások elérhetősége és a minősége nem megfelelő.

Kitért előadásában Hrezo Martin arra, hogy egyelőre az organikus bővülésre koncentrál a cégcsoport, azonban 2022 után nem kizárt, hogy a régió újabb országaiban jelennek meg, ezek Horvátország, Szerbia, Bulgária és Románia.

Kóka János, a Gyurcsány-kormány volt gazdasági minisztere, jelenleg a Doktor24 Csoport elnöke, három javaslatát ismertette a Primus egyesület képviseletében az állami és a magánegészségügy tevékenységének összehangolására, a koronavírus támasztotta fenyegetés leküzdésére. Ezek a következők:

1. Ágazati egyeztető fórum létrehozása annak érdekében, hogy a magánszolgáltatók enyhítsék az állami ellátórendszer terheit, ez lehetne az Egészségügyi Szolgáltató Tanács létrehozása,
2. A krízishelyzetben vonják be a minősített magánintézményeket a közellátásba, hogy rövidítsék az embertelen hosszúságú várólistákat: ma már a 25 ezret is meghaladja a műtétre váró betegek száma, legalább 10 ezren több mint egy éve várnak, ezért javasolják, hogy meghatározott betegségcsoportokban a magánszféra vegyen át beavatkozásokat az államtól, amennyiben az állam ugyanolyan feltétellel hajlandó finanszírozni a szolgáltatásokat, mintha az állam nyújtotta volna,
3. A távorvoslás szerepkörének teljes körű szakmai és jogi elismerése: a szabályozó ne tegyen indokolatlan különbséget a fizikai és a virtuális orvos-beteg találkozó között, cél, hogy ne tegyék ki fertőzésveszélynek az ellátottakat. Ebben a telemedicina óriási segítség: a megfelelő műszerrel szívhangot, tüdőhangot, testhőmérsékletet stb. lehet vizsgálni, távdiagnosztikai, távmonitorig eszközökkel lehet tehát elkerülni a személyes találkozást.

Előadása végén Kóka hangsúlyozta: egy transzparens rendszerben magánszolgáltatók ugyanolyan feltételekkel nyújthatnának szolgáltatásokat, mint az állam. Nem szabad engedni, hogy az orvosok és szakdolgozók százai, ezrei vegyék az irányt nyugatnak.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS