Kappadókia – 3. Föld alatti városok és az Ihlara-völgy sziklatemplomai • Hetedhéthatár

Nagyvilág

Kappadókia – 3. Föld alatti városok és az Ihlara-völgy sziklatemplomai

Kaymakli, a föld alatti város részlete: malomkő, mint ajtó

Göreméből dél felé vesszük az irányt és meglátogatjuk Kappadókia egyik legjelentősebb föld alatti városát, túrázunk a fantasztikus Ihlara-völgyben, majd megtekintünk egy nagy sziklatemplomot és az azt körülvevő üregrendszert.

Az Ihlara-völgy

Elsőként Göre településen állunk meg körülnézni. A kopár hegyoldalra felkúszó városka igazi keleti hangulatot áraszt, minaretekkel, jellegzetes épületekkel. A látogatás élményét a hagyományos ruhákat viselő helyi kereskedők és családtagjaik teszik teljessé.

Bő 15 kilométer utazást követően megérkezünk Kaymakliba. Hamisítatlan török bazár fogad bennünket, de most nem az alkudozás a fő célunk, hanem a gigantikus föld alatti város megtekintése. A település keleti végén, a várhegy alatt húzódó labirintust a perzsa-arab invázió idején, a 6-10. század között alakították ki a könnyen faragható szikla belsejében. Az egykor több ezer ember számára lakóhelyet biztosító üregrendszer kiterjedése 2,5 négyzetkilométer: lakószobák, konyhák, tárolóhelyiségek sokasága, egymás mellett-alatt-fölött, 7-8 szinten.

Festett sziklatemplom az Ihlara-völgyben: feltámadást ábrázoló freskó a 6. századi Agacalti templom mennyezetén

Utunkat déli irányban folytatjuk, majd a közel 3000 méteres tengerszint feletti magasságot elérő Melendiz-hegység előterében nyugat felé kanyarodunk. A csodálatos művészettörténeti értékeket rejtő Ihlara-völgyben indulunk gyalogtúrára. A körülbelül nyolc kilométeres túrán helyenként száz méter magas függőleges sziklafalak között haladunk, a völgyet kimélyítő Melendiz patak partján. A völgyben számos, freskókkal díszített barlangtemplomot láthatunk. Elgondolkodtató, hogy miközben „nálunk, Európában” gyakran belépőjegy ellenében tekinthetők meg a nem ritkán csak szakértők számára értelmezhető romok vagy alapfalmaradványok, addig az itteni, hihetetlen épségben megmaradt, 6-10. századi alkotások szabadon látogathatók. A túra közben, ahol észreveszünk egy-egy üreget a sziklában, érdemes bekukkantanunk, mert nagy valószínűséggel egy gazdagon díszített templomot vehetünk szemügyre odabent.

Ihlara – mint egy Csontváry-festmény

A túra Ihlara településen ér véget. Érdemes a főtéren, Atatürk szobra közelében egy pohár török tea mellett szemlélni a helyiek nyugodt élettempóját. A pihenő után Selime felé indulunk tovább.

Selime, kilátás az egyik üregből a sziklatemplom felé

A nap záró programja a hatalmas selimei sziklatemplom megtekintése lesz. A – mondani sem kell – sziklaüregben kialakított templom méretei miatt érdemel figyelmet, hiszen egy háromhajós bazilikát láthatunk. Mielőtt megcsodálhatjuk a keresztény szerzetesek által a 13. században létrehozott templomot, némi emelkedőn kell felküzdenünk magunkat a szakadékok szélén, félelmet nem ismerve szaladgáló helyi gyerekek között. A templomnak helyet adó hegy belsejét keresztül-kasul lyuggatták, ráadásul a több szinten kialakított üregrendszer néhány helyiségének mennyezete az évszázadok alatt beomlott. Úgy érezhetjük magunkat, mintha egy háromdimenziós labirintusban járnánk. Egy adalék a filmrajongóknak: a Csillagok háborúja néhány jelenetét itt forgatták.

(A szerző felvételei)

Következő rész


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS