Kappadókia – 2. Göreme • Hetedhéthatár

Nagyvilág

Kappadókia – 2. Göreme

Hőlégballonok Göreme felett

Kappadókia egyik legismertebb és legvonzóbb települése, a Nevsehir tartományban található Göreme. A város és környéke, mely 1985 óta az UNESCO Világörökség-listáján szerepel, a természet és az ember együttélésének felülmúlhatatlan példája. A vidéket vastagon beborító vulkáni tufa valószerűtlen lepusztulási formái és az ember alakította felszín semmihez sem hasonlítható tájképet ad. Göreme lakóinak egy része ma is használja a sziklába vájt üregeket, lakásként, vagy tárolóhelyiségként. A sziklák belsejében nem csupán lakások, hanem éttermek, panziók is találhatók. A város természetes határait a kopár hegyek és a magas, fekete bazaltsapkás tufa-tornyok, a tündérkémények jelölik ki.

Reggel Göremében

A városban található csodálatos, festett falú sziklatemplomok egy szabadtéri múzeum részeként tekinthetők meg. Göreme a 9. századtól jelentős szerzetesi központ volt, erre utal a vallási célú „épületek” nagy száma – az épület szót idézőjelbe kell tenni, mivel sziklák belsejébe vájt helyiségekről van szó. A templomok általában kis méretűek, egy légtérrel; azonban láthatunk két nagyobb méretű templomot is. Falaikon a bizánci festészet aranykorában, a 11. században készült, meseszép freskókat vehetjük szemügyre. A freskók témái, ikonográfiájuk és díszítéseik hasonlóak, alkotóik feltehetően egyazon festőiskolához tartoztak. Az emberalakok rendkívül kifinomultak, ruházatuk szinte tapintható, arckifejezésük szomorú és szeretetteljes. A kolostori élethez tartozó helyiségek – étkező, konyhák, élelmiszerraktárak – falain kevesebb díszítés látható.

Az Elmali templom belseje (fotó: Tomás Torregrosa)

Az egyik leglátványosabb templom az Elmali (magyarul alma) templom, négy oszloppal, három apszissal. Falait teljes egészében freskók borítják: Jézus életének főbb jeleneteit láthatjuk, a középső apszis falán Szűz Mária, Jézus Krisztus és Keresztelő Szent János alakját tekinthetjük meg.

A szabadtéri múzeumban

Figyelemre méltó a Szent Barbara templom, különös falképeinek jelentése a kutatók és az utazók számára egyaránt hosszú idő óta viták tárgyát képezi. A stilizált cédrusfák mellett láthatjuk az éberségre és Péter árulására utaló kakas képét, majd a kereszt felé közeledő szöcske alakját, mely a különböző emberek kereszténnyé válására utal. A számos kereszt, misztikus szimbólum – háromszögek, oszlopok, medálok és beazonosíthatatlan állatokat ábrázoló rajzok – feltehetően az első sziklafaragók munkái.

Egy panzió udvara. A szobákat a sziklába vájt üregekben alakították ki.

Nem csak Göreme, hanem egész Kappadókia legnagyobb sziklatemploma a Tokali. A két, eltérő időben, egymásra merőleges irányban létrehozott templomrész alaprajza ma egy T-alakot formáz. A régebbi, 9. század elején kialakított Eski Tokali falain filmszerűen elevenednek meg a bibliai jelenetek, az Angyali Üdvözlettől Krisztus feltámadásáig. Az 50-60 évvel később kialakított Yeni Tokali freskói más stílusúak, az emberalakok nyújtottak, kifejezőbbek.

Göreme világviszonylatban egyedülálló föld alatti templomegyüttesének megtekintése után érdemes a városban is szétnézni. Kóstoljuk meg a helyi ételspecialitásokat, igyunk hozzá kicsi, jellegzetes alakú üvegpohárból török almateát, majd próbáljuk ki a vízipipázást is – mondani sem kell, sziklaüregben kialakított vendéglőben. Ha szerencsénk van, néhány helyi muzsikus régi török hangszereken játszik mindehhez aláfestő zenét, sőt ha a zenészek látják érdeklődő kíváncsiságunkat, akár mi is csatlakozhatunk hozzájuk a dob, vagy a csörgő „szekcióban”, mindannyiunk örömére.

(A szerző felvételei, a templombelsőt ábrázoló kép kivételével)

Következő rész


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS