Tedd láthatóvá a tudást! • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Tedd láthatóvá a tudást!

A BarabásiLab: Rejtett mintázatok című kiállításhoz kapcsolódó versenyre olyan 18 éven felüli egyetemisták jelentkezését várták a kiírók, akik természet- vagy társadalomtudományi tanulmányokat folytatnak, és van olyan izgalmas témájuk vagy kutatásuk, amit szívesen bemutatnak – vizuális eszközökkel, maximum 3 percben. A témák bemutatása több művészeti formában is lehetséges volt, prezentációt, adatvizualizációt, mozgóképet, fényképet, rajzot, animációt vagy 3-D alkotást is befogadtak a szervezők.

A pályázatokat egy öttagú zsűri értékelte. A zsűri tagjai: Készman József (Ludwig Múzeum, kurátor), Koós Pál (MOME, rektorhelyettes), Zsiros László Róbert (tudománykommunikációs szakember), Naim Sára (British Council), Tordai Júlia (biológus, tudománykommunikátor).

Az elbírálás során a zsűri a beadott pályamunka vizuális hatását, friss és kreatív képi megvalósítását, eredetiségét, azaz a téma újszerű megközelítését, a kommunikáció hatékonyságát, valamint azt vizsgálta, mennyire egyértelmű és közérthető az egyébként tudományosan tényszerű anyag.

 

Kép Barta Karola Anna a madárének kulturális evolúciójával foglalkozó pályázatából

 

A díjazottak:

1. helyezett: 150 000 Ft nyeremény, Ludwig Múzeum éves bérlet, könyvcsomag,
2. helyezett: 100 000 Ft nyeremény, Ludwig múzeum éves bérlet, könyvcsomag,
COVID különdíj: 50 000 Ft nyeremény, Ludwig múzeum éves bérlet, könyvcsomag.

Az első 5 helyezett munkavizualizációjának továbbfejlesztésében pedig művészeti és design szakok diákjai segítenek majd.


A zsűri döntése alapján megosztott első díjat kap:

Angyal Olívia, aki fraktálosan egymásba csúsztatható térkönyvével lenyűgözte a grémiumot. A munka nem csupán vizuálisan innovatív, de megvalósítása jól illeszkedik a pályázó kutatási témájához is, ami az újraéledő szürrealizmust vizsgálja az erdélyi kortárs gyermekkönyv-illusztráció történetében.

Barta Karola Anna a madárénekek kulturális evolúcióját mutatta be, a hangokat frappánsan vizuális jelekké alakítva. Az illusztrációk és a magyarázat érthető keretet adott a kutatási témának.


Covid-különdíjat kap:

Lawson Adrienn a valószínűségszámítás egyik kedvenc szemléltetési eszközét, a Galton-deszkával foglalkozott, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy már a kisebb társadalmi egyenlőtlenségek is mennyire torzítják az esélyeket. Különösen aktuális téma, ha a COVID társadalmi hatásait vizsgáljuk.


Az első ötbe került:

dr. Erdős Sándor, aki a gyermekonkológián fekvő gyerekek gyógyulását segíti virtuálisvalóság-játékokkal, és Mezriczky Marcell, aki a „Deep Fake” témakörét vizsgálta.

A zsűri nagyra értékelt további munkákat is: Sztilkovics Milán ötletességét a rákos sejtek vizsgálatában, Csicsics Anna érzékeny témaválasztását, mellyel alternatív történelmi narratívát mutat be, Czine Sára kávéházi kompakt kisfilmjét és Káldy Márton aktuális és kreatív elemzését a Covid-mémekről.

A legjobb munkákat egy díjátadó keretében – várhatóan március második felében mutatja be a Ludwig Múzeum. Addig az első öt helyezett a MOME érdeklődő diákjaival együttműködve fejleszti tovább pályázatát.

(Forrás: Ludwig Múzeum)


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS