Híres festők híres városai • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Híres festők híres városai

 

Harmadik rész: Paul Gauguin Pont-Avenben

 

Pont-Aven Bretagne-ban, az Aven folyó partján lévő, csodálatos fekvésű kisváros. A festők közül először az amerikai Henry Bacon fedezte fel 1864 júliusában. Corncarneau és Quimperlé között utazva véletlenül megállt Pont-Avenben. Azonnal megragadta a „tizennégy ház, tizenöt malom” városa.

 

Pont-Aven

 

 

Malom Pont-Avenben és Gauguin: Dávid malom

 

Ez Franciaország legszebb városa, amit eddig láttam, különös hídjával egy gyors folyó fölött, ami több kereket forgat és a közeli tengerbe siet.” – írja Henri Bacon. Visszatérve Párizsba, beszámol a városkáról barátainak, akik közül később többen ott tartózkodnak hosszabb-rövidebb ideig.

1886 júniusától öt hónapon át él a kisvárosban Paul Gauguin. A L’auberge Gloanec nevű panzióban lakik, amelynek tulajdonosa Marie-Jeanne Le Cloanec, aki a nála megszálló festők csak „Gloanec mamának” szólítanak, mivel szinte fiainak tekinti a nála lakó művészeket, elkényeztetve őket híres konyhája remekeivel. Három kisegítője ugyancsak a vendégek kedvében járt előzékeny, udvarias felszolgálásukkal.

 

Marie-Jeanne Le Gloanec, a festő Charles Goeneutte és a felszolgálók

 

 

Gauguin festőbarátaival a L’auberge Gloanec előtt

 

„Szeretem Bretagne-t, megtalálom itt a vad, primitív tájat.” – írja Gauguin 1888 márciusában barátjának, Emile Schuffeneckernek, amikor másodszor, 1888 február és október között él itt. Ekkor alakul ki új művészi stílusa, a cloisonnizmus, ahogyan Edouard Dujardin, író, kritikus, a belső monológ „feltalálója” nevezte a Függetlenek Szalonjában 1888 márciusában megnyitott kiállításon. A kifejezés a zománcozási technikából származik, ami fémszalagok használatát jelentette az egyes színterületek elválasztására. A tiszta színek használatának másik neve a szintetizmus. Ennek a stílusnak főműve Gauguin 1888-ban alkotott festménye, a Jákob harca az angyallal. A kép másik címe Látomás prédikáció után. Gauguin azt mondta, hogy a képpel a babonás, együgyű paraszt nőkben felsejlő látomást akart ábrázolni egy prédikáció után. A két birkózó alakot egy kidőlt fa választja el az ájtatos, breton főkötős nőktől.

 

Gauguin: Jákob harca az angyallal

 

 

A híres vendég emlékére Emile Vaillant, szobrász, festő és költő megalkotta Gauguin mellszobrát, ami a városház előtti téren, egy szökőkúton látható.

 

Gauguin mellszobra

 

 

Rippl-Rónay József Pont-Avenben

 

A Pont-Aven-i „iskolának” magyar tagja is volt. Feltevések szerint Munkácsy Mihály javaslatára ment el Rippl-Rónay József 1889-ben Pont-Avenbe. Erről az útjáról ezt mondta: „Ebben az időben jártak és dolgoztak Pont-Avenben Gauguin és a furcsa hollandus festő, kinek neve azonban csak 1900 után került forgalomba: Van Gogh.” Rippl Rónai Pont-Avenben festette a Pont-Aven-i kocsma című képét 1889-ben.

 

Rippl-Rónai József: Pont-Aven-i kocsma

 


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS