A Labdarúgó Európa-bajnokság szurkolói zónájából jelentem • Hetedhéthatár

Sport

A Labdarúgó Európa-bajnokság szurkolói zónájából jelentem

Megnyitotta kapuit 2021. június 11-én a részben hazai rendezésű labdarúgó Európa-bajnokság hivatalos budapesti szurkolói zónája a Városligeti Műjégpályán, ahová a bajnokság 18. napján június 29-én  is ellátogattam.

Meccsnapokon 16-23 óra között várja a szurkolókat. Szünnapokon a szurkolói zóna zárva tart. A helyszínen a közös meccsnézés izgalmát négy óriás kivetítő biztosítja – egyenként 60 négyzetméteresek –, a további szórakoztatásról pedig a nagyszínpad fellépői gondoskodnak. Ezek mellett kortól és nemtől függetlenül számos ingyenes program várja az érdeklődőket. A tízezer négyzetméteres műfüves, futballpályára emlékeztető, de mégis hamisítatlan piknikterületen többek között lesz e-sport sarok, teqball, ügyességi akadálypálya és fotósarok is, természetesen az elmaradhatatlan étel- és italszolgáltatáson túl.

Az aktuális egészségügyi előírások, illetve az operatív törzs által meghatározott legszigorúbb óvintézkedések szerint kialakított helyszín – amelyet tíz nap alatt építettek fel – a budapesti meccseknek otthont adó Puskás Arénától alig másfél kilométernyire, impozáns környezetben található. A járványbiztos szurkolást segíti elő, hogy a tágas, szabadtéri helyszínre védettségi igazolvánnyal lehet belépni, valamint 72 óránál nem régebbi negatív PCR-teszttel, illetve olyan hivatalos igazolással, hogy az illető hat hónapon belül átesett a fertőzésen. Plusz biztonsági lépcsőként a bejáratnál még hő kapukat is elhelyeztek.

A Magyar Sportújságírók Szövetségének tagjaként, amely a Nemzetközi Sportújságírók Szövetség nyolc alapító tagjának egyike, akkreditálhattam, hogy a szurkolói zóna Média szekciójában követhessem az eseményeket. A média munkatársai külön bejáraton mehetnek be. A védettségi és a sportújságíró igazolványom ellenőrzése után egy önkéntes kísért az Akkreditációs központba, ahol újabb ellenőrzések után megkaptam a nyakba akasztható fényképes akkreditációs kártyámat. A Média központ három részből áll: a középső, ahol két nagyméretű vetítővászon van, mellette néhány méterre asztalok, ahol az újságírók használhatják kommunikációs eszközeiket. Ebben a helységben rágcsálnivalók és a Nemzeti Sport legfrissebb száma áll az újságírók rendelkezésére.

A mellette lévő helységben van a svédasztalos büfé, bőséges gyümölcstálakkal, üdítőkért kávéért, teáért a pulthoz kell menni.

A harmadik helység kinti terasz napernyőkkel, lócákkal, ha valaki kint kíván dolgozni.

Mikor elfoglaltam a helyem az egyik vetítővászon előtti asztalnál, kellemes meglepetés ért. Dr. Csisztu Zsuzsa köszöntött. „Szervusz István! Köszönjük, hogy eljöttél, hogy tetszik a mi kis birodalmunk?” Nagyon szép minden – válaszoltam meglepetéssel.

Milyen elgondolásból jött létre ez a csodálatos zóna? – kérdeztem.

A drukkerek természetes igénye, hogy találkozzanak egymással és közösen, együtt éljék át a futballmeccsek nyújtotta élményeket.

„A városligeti zóna nem más, mint a Puskás Aréna kinyújtóztatása, ahol biztonságos környezetben mindenki igazi futball életérzéssel gazdagodik, akár családok is. Együtt ünnepeljük a magyar válogatott mérkőzéseit, a hazai EB-rendezést, de talán még azt is, hogy a járványhelyzetben túl vagyunk egy fárasztó, zsibbasztó időszakon” – mondta Csisztu Zsuzsa, aki a zóna szóvivője és Magyar Sportújságírók Szövetségének alelnöke.

18 órakor elkezdődött az Anglia-Németország mérkőzés. A németek kezdték jobban a mérkőzést, az első negyedórában nem engedték kibontakozni a hazai együttest, az ellenfél kapuját viszont nem tudták komolyan veszélyeztetni. A folytatásban változott a meccs képe, az angolok nagyobb sebességre kapcsoltak, s különösen beadások után voltak veszélyesek, illetve Sterling átlövését kellett Neuernek védenie. Az első igazán nagy német helyzetre fél órát kellett várni, Werner ziccerét azonban védte Pickford. A szünetig nyíltabb volt a játék, lüktetőbb lett a mérkőzés, s elsősorban Mats Hummels bravúros mentéseinek köszönhették a németek, hogy megúszták kapott gól nélkül.

A fordulás után szinte azonnal előnyhöz juthatott volna Németország, de Havertz bombáját Pickford bravúrral kitolta a léc alól. A jó kezdést gyenge folytatás követte, mindkét együttes hatástalanul járatta a labdát, a kapuk közel fél órán át nem forogtak veszélyben, majd negyed órával a vége előtt némileg váratlanul vezetéshez jutott a házigazda. A kapott gól felébresztette a német csapatot, mely néhány perccel később egyenlíthetett volna, ám Thomas Müller óriási helyzetben néhány centit tévedett. Ez megbosszulta magát, Harry Kane ugyanis a 86. percben eldöntötte a mérkőzést. Anglia- Németország 2:0.

A meccs után elköszöntem Csisztu Zsuzsától, megbeszéltük, hogy pénteken kicseréljük legújabb könyveinket.

Az Ukrajna Svédország mérkőzést, amely 2:1 lett Ukrajna javára, már otthon néztem.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS