Írország – 8. Moher szikláitól a Burrenig • Hetedhéthatár

Nagyvilág

Írország – 8. Moher szikláitól a Burrenig

Moher sziklái

Az Atlanti-óceánból kiemelkedő Moher-sziklák Írország talán legismertebb természeti látványosságai. Az országba látogató turisták számára Dublin után ez a második legnépszerűbb úti cél, mely Írország egyik jelképévé vált. Ma ide látogatunk elsőként, majd a közeli Burren mészkővidékére utazunk.

Moher sziklái a tengerből 200 méter magasra függőlegesen kiemelkedő homokkő és agyagpala sziklafalaival lélegzetelállító látványt nyújtanak. Az óceán állandó hullámzása szakadatlanul pusztítja a partot, mindez kiegészül azzal, hogy az árapály miatt a vízszint folyamatosan változik, így a fal jelentős része állandóan ki van téve a víz romboló erejének. A függőleges sziklafalakat alkotó, kevésbé ellenálló kőzetek gyorsabban pusztulnak, így kisebb-nagyobb üregek jönnek létre. Máshol pedig, ahol szilárdabb a kőzet, ott hatalmas kőtornyok merednek az égnek. Ez a változatos sziklafelszín kitűnő fészkelőhelyeket kínál a tengeri madaraknak, köztük például a lummáknak – a turisták nagy örömére. A sziklafal peremén kialakított gyalogúton végighaladva fantasztikus látványban lehet részünk. A bátrabbak ki is állhatnak a szédítő mélység fölé kilógó kövek egyikére, hogy az ott készült fotóval utólag rémisztgessék az otthon maradottakat…

Doolin, élő zene a pubban

A Burren

Moher szikláitól észak felé haladunk tovább, Doolinba. A kis tengerparti település az ír zenéről nevezetes, a Gus O’Connor’s Pubban gyakran élő zene mellett múlathatjuk az estét. Doolinból hajókirándulásra is indulhatunk, a közeli Aran-szigetekre. A három kis sziget, melyek közül a legnagyobb is mindössze 13 km hosszú, kopár kőfalakkal tarkított zord vidék, ezer évesnél is régebbi építményekkel, ahol az ősi ír kultúra máig fennmaradt. Lakóinak jellegzetes viselete a nők vörös flanelszoknyája, horgolt sáljuk, a férfiak tweedmellénye és színes kötött öve. A helyiek manapság földművelésből, halászatból és a turizmusból élnek.

Doolinból a Burren felé vesszük az irányt. A terület elnevezése beszédes – a gael boireann szóból ered, melynek jelentése sziklás föld. Valóban, itt a sziklákon kívül mást szinte nem is láthatunk útközben. A táj kietlen látványa ellenére gazdag növény- és állatvilággal rendelkezik. A nedves, repedésekkel átszőtt felszínen tárnics, gólyaorr, bodorrózsa, magyal, Szent Ilona füve nő. A tócsák a vízimadarak számára nyújtanak otthont. A Burren mindemellett a lepkék paradicsoma, 28 fajuk él itt. A vidék őstörténeti emlékekkel is rendelkezik, a számos sír mellett itt láthatjuk a látványos Poulnabrone dolment.

A Poulnabrone dolmen

(A szerző felvételei)

Következő rész


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS