Természetes gázfürdő - A mofetta • Hetedhéthatár

Nagyvilág

Természetes gázfürdő – A mofetta

Kapuváron mesterséges körülmények között valósította meg dr. Megyesi Schwartz Pál a szén-dioxidos kezelést. Mint élete mutatja, sokat küzdött a terápia elfogadtatásáért. Pedig ez egy nagyon régi módszer – hiszen több mint kétezer éve ismert a mofetta. A latin eredetű szó a magas szén-dioxid tartalmú, alacsony hőfokú vulkáni kigőzölgést jelenti. Erdélyben évszázadok óta használják a mofettákat a gyógyászatban. Magyarországon egyetlen természetes mofetta található: Mátraderecskén. Mivel én mindkét helyet ismerem – a kapuvárit és a mátraderecskeit is – ajánlom mindenkinek, akinek keringési betegsége van, illetve a keringés javításával egyéb betegsége (például a cukorbetegség) mérsékelhető.
Kapuváron a város központjában található a kórház. Orvosi beutalóval lehet igénybe venni, inkább szanatóriumi kezelésnek mondható.

A betegeket Kapuváron kádfürdőben kezelik: az egész testet – nyaktól lefelé – körülveszi a gáz, és a hajszálereket „megdolgozva” segíti a keringést a szén-dioxid.

A mofettában csoportos gyógyulás zajlik: egy „gödör”-ben vannak együtt a betegek, ruhástól ülnek a biztonságosan kialakított ülőhelyeken. A gáz derékig jön fel, akinek a keze is érintett, az beledugja azt is a láthatatlan szén-dioxidba.

A kezelések során szinte semmit nem lehet érezni, kivéve, hogy átmelegszik a test, kipirul a kezelt személy. De a gáz ott bent a szervezetben dolgozik – rendesen… Kapuváron és Mátraderecskén is erről betegek sokasága beszélt nekem: az évek óta be nem gyógyult sebek záródni kezdtek, sok esetben begyógyultak, a keringésjavító infúziókat el lehetett hagyni, a vércukorszint csökkent, a vérnyomás csökkent.

Mindkét helyen a kezelések után a környékkel lehet ismerkedni. Kapuvárhoz közel van Sopron, Mátraderecske nevéből meg következik, hogy a Mátrában található. A mátraderecskei kezelés családi üdüléssel kapcsolható össze – sokan ezt is teszik. A kezelés maga 25 perces, előtte-utána vérnyomásméréssel, pihenéssel együtt is csak jó egy órát vesz igénybe.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS